Tomáš Pitr je na útěku a policie zatím neví, kde by se mohl skrývat.

Tomáš Pitr je na útěku a policie zatím neví, kde by se mohl skrývat. | foto: David Port, MF DNES

Inspekce podezírá policisty, že pomáhali Pitrovi

  • 24
Inspekce ministra vnitra vyšetřuje důstojníky elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luďka Žákovce a Dušana Pakandla. Policisty podezírá, že pomáhali kontroverznímu podnikateli Tomáši Pitrovi. Přitom ho měli sami vyšetřovat, píše server Lidovky.cz.

Lidovky uvádějí, že to souvisí s kauzou bývalé reportérky televize Nova a Pitrovy exmilenky Jany Peterkové. Ta loni obvinila bývalého mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna a státního zástupce Jaroslava Dolejšího z vydírání. - více zde

Peterková tvrdila, že tak od ní chtěli získat kompromitující informace na Pitra. Vyšetřování to ale nepotvrdilo a policie se teď naopak chystá obvinit Peterkovou kvůli křivé výpovědi. - více zde

Kvůli kauze teď mají problémy i Pakandl se Žákovcem. Zatímco první je stále detektivem ÚOOZ, druhý ho opustil a pracuje pro Pitra.

Inspekce obdržela od státní zástupkyně pokyn, aby se napojením policistů na uprchlého podnikatele zabývala. "Inspekce takový pokyn dostala a činnost detektivů ÚOOZ prošetřuje," potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Petr Vorlíček.

Podle serveru zatím nelze říci, jak dlouho bude vyšetřování potrvá. "Probíhají svědecké výpovědi, jde přitom o značný počet osob," uvedl Vorlíček. Inspektorům může vše zkomplikovat fakt, že klíčová postava případu - Tomáš Pitr - se skrývá v cizině.

Vorlíček neřekl, co přesně žalobkyně detektivům vyčítá. Podle zdroje obeznámeného s vyšetřováním jde ale o to, že jako policisté "nasazení" na Pitra s ním údajně zároveň úzce spolupracovali. Tomu by nasvědčovalo i to, že Žákovec po odchodu do civilu našel zaměstnání právě u Pitra.

"Je známý tím, že má výborné vystupování a dokáže se lidem vemluvit do přízně. Možná to tak zafungovalo i v případě detektivů, kteří měli jeho případ na starosti," řekl na adresu uprchlého podnikatele jeden z policistů, který s ním profesně přišel do styku.

Pitr se nyní ukrývá na neznámém místě, a tak se vyhýbá nástupu do vězení, kde si má odpykat pětiletý trest za daňové delikty. Soud na něj vydal 8. června evropský i mezinárodní zatykač.

Pitr byl ve 12 let starém případu zároveň s Miroslavem Provodem a dalšími třemi muži pravomocně uznán vinným z krácení daní. Podnikatelé sice od počátku vinu popírali, podle rozsudku však s pomocí fiktivních faktur neoprávněně vymáhali po finančních úřadech vrácení daní. Stát tak podle soudů ošidili o 51 milionů korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video