Klaus a Paroubek

Klaus a Paroubek - Prezident Václav Klaus a premiér Jiří Paroubek. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Hrad odepsal extrémistům, premiérovi se to nelíbí

  • 347
Komunikace Prezidentské kanceláře s extrémní politickou stranou není vhodná, myslí si premiér Jiří Paroubek. Kancelář totiž poděkovala za dopis nacionalistické strany Národní sjednocení. Strana v něm vyjádřila pobouření nad útoky představitelů EU vůči prezidentu Klausovi.

Národní sjednocení je ve volební čtyřkoalici s Národní stranou, Republikány Miroslava Sládka a Českým hnutím za národní jednotu. Odmítají evropskou ústavu, plýtvání sociálními dávkami, požadují zákaz všech drog a obnovení trestu smrti.

Ředitel Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl poděkoval nacionalistům za dopis, ve kterém vyjádřili pobouření nad verbálními útoky a výhrůžkami některých evropských ústavních činitelů vůči Klausovi.

Dopis zveřejnila strana na svých internetových stránkách. "Vaše prohlášení jsem předal panu prezidentovi a jeho jménem vám děkuji za vaši podporu," píše se v dopise straně, která Klause podpořila.

"Stejně jako vy se pan prezident domnívá, že dopustíme- li, aby nejvyšším představitelům naší země bylo zakazováno účastnit se diskuse o zásadních otázkách, které ovlivní život občanů naší země na dlouhá desetiletí, ztratíme postupně právo rozhodovat o budoucnosti vlastní země a o svém vlastním životě," píše Jakl v dopise.

Dále prezidentův tajemník uvádí, že prezidenta těší, že straně Národní sjednocení není dění na současné politické scéně lhostejné a že "otevřeně prezentuje svůj názor na věc".

Premiéru Paroubkovi se reakce Hradu nelíbí. "Nedomnívám se, že by bylo vhodné, aby Prezidentská kancelář s takovouto militantní ultrapravicovou organizací komunikovala," řekl.

Jakl: Odpověděl bych i sociálnímu demokratovi
"Byla to zdvořilá odpověď na velmi slušný dopis. Na slušný dopis bych odpověděl dokonce i třeba sociálnímu demokratovi," odmítá kritiku autor dopisu Jakl.

"Já ho (prezidenta) naopak trvale a mnohonásobně vyzývám k veřejné diskusi o Evropské unii a on nereaguje," dodal Paroubek. Prezidenta obvinil, že chce vyvolat dojem, že on se chce účastnit diskuse, zatímco premiér nechce. "Ono je to obráceně," komentoval Paroubek obsah dopisu.

Zatímco Paroubkova vláda chce pokračovat v ratifikačním procesu evropské ústavy, kterou odmítly Francie a Nizozemsko, Klaus považuje spolu s opoziční ODS dokument za mrtvý. V sobotním rozhovoru pro MF DNES naopak vyzval k diskusi o podobě nové Evropské unie. - více zde

Dopis nenašel zastání
Dopis nenašel zastání ani na politické scéně. Například Rudolf Kučera považuje za "bezprecedentní, aby prezident takto poděkoval extremistické politické straně". "To je něco, co se v normální demokracii vůbec stát nemůže," zdůraznil.

Naopak specialista na extremismus Zdeněk Zbořil Klause hájí. Tvrdí, že Národní sjednocení je "přijatelným hlasatelem českého vlastenectví".

Podle místopředsedy US-DEU Františka Pelce je "absolutně nepřijatelné", když pohled na svět, který prezentují krajně pravicové nacionalistické síly, najde, byť jenom v určité oblasti, společnou řeč s představou prezidenta.

Místopředseda ODS a Poslanecké sněmovny Ivan Langer a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jaromír Talíř odmítli dopis s odkazem na nedostatek informací komentovat.

Za nejhorší způsob hledání podpory pro znovuzvolení prezidentem považuje dopis politolog Oskar Krejčí. "Sáhnout si pro hlasy k radikálům v době, kdy se hádá s parlamentními stranami, je to nejméně vhodné," uvedl.

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video