Sníh o víkendu potrápí řidiče. Ilustrační foto

Sníh o víkendu potrápí řidiče. Ilustrační foto | foto: Michal Klíma, MAFRA

Hory o víkendu zasype až 70 centimetrů sněhu, varují meteorologové

  • 93
Český hydrometeorologický ústav varuje před přívaly sněhu. Na horách může o víkendu připadnout až 70 centimetrů, na silnicích se mohou tvořit jazyky. V nížinách budou srážky smíšené či mrznoucí.

Víkendové sněžení přinese čerstvé západní proudění během pátku a soboty. "Přes naše území přejde výrazný frontální systém, za kterým se během soboty přechodně oteplí," uvedl ČHMÚ.

VÝSTRAHA ČHMÚ

Vysoká nová sněhová pokrývka a závěje: ve výškách nad 700 metrů, všude mimo středních Čech, Prahy a jihu Moravy (vysoké nebezpečí)

Sněhové jazyky: ve výškách do 700 metrů, všechny kraje; v Čechách v noci na sobotu a ráno, na Moravě i odpoledne (nízké nebezpečí)

Nová sněhová pokrývka: ve výškách do 700 metrů, ve čtyřech moravských krajích, v Pardubickém kraji a na Vysočině (nízké nebezpečí)

Zdroj: ČHMÚ

Sněžení se v noci na sobotu rozšíří od západu na celé území, ráno se ale v polohách do 500 metrů nadmořské výšky v Čechách změní v déšť se sněhem, který může namrzat.

V průběhu dne se smíšené, ojediněle mrznoucí srážky, rozšíří na celou zemi. A kvůli větru, dosahujícímu v nárazech až 70 kilometrů, se i v nižších polohách mohou tvořit sněhové jazyky.

Milovníky zimních sportů na horách o víkendu potěší dvacet až sedmdesát centimetrů nového sněhu, předpověděl ČHMÚ. Na Moravě a ve Slezsku očekávají meteorologové během soboty i v nižších polohách deset až patnáct centimetrů nového sněhu.

Kvůli sobotním dešťovým srážkám a teplotám nad bodem mrazu varují meteorologové před sněhem a rampouchy padajícími ze střech. Těžký a mokrý sníh může v kombinaci se silným větrem lámat větve, stromy a elektrické vedení, a zablokovat tak například železnice.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video