(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek)

V Tiských stěnách se těžce zranila horolezkyně, spadla z 15 metrů

  • 17
V Tiských stěnách na Ústecku se v úterý odpoledne těžce zranila sedmačtyřicetiletá horolezkyně. Při slaňování spadla z výšky asi 15 metrů. Utrpěla zlomeniny a velkou tržnou ránu na hlavě. Z nepřístupného místa ji musel v podvěsu přepravit vrtulník záchranné služby, který ji převezl do nemocnice v Ústí nad Labem.

Neštěstí se stalo u obce Ostrov. Žena při pádu pravděpodobně utrpěla zlomeninu v oblasti pánve a zranění hlavy. Informoval o tom mluvčí Horské služby České republiky Radek Zeman.

Nehodu krátce před druhou hodinou nahlásili přátelé zraněné ženy s tím, že zřejmě došlo k chybě při jištění. „Jakmile jsme dorazili na místo, ihned jsme zahájili základní ošetření a zafixovali ji vzhledem k poranění do vakuové matrace,“ popsal situaci Jan Mach, zasahující člen Horské služby Krušné hory ze stanice v Tisé. 

Dispečink poslal na místo vrtulník z Liberce, protože ústecký byl v té chvíli na jiné akci. Záchranáři ženu připevnili do podvěsu a vrtulník s ní následně přeletěl k hotelu Ostrov, kde ji posádka naložila a přepravila do nemocnice.

„Upozorňuji nejen horolezce, ale i všechny turisty v oblasti, že po nedávných deštích jsou skály mokré a hrozí nehody vlivem sesmeknutí při lezení či uklouznutí na méně schůdných stezkách,“ varuje návštěvníky skalního města náčelník Horské služby Krušné hory Miroslav Güttner.

S přihlédnutím k okolnostem nehody také apeluje na horolezce, aby za všech okolností dali pozor na rutinu, a dbali na zásady bezpečnosti, zejména při jištění lezců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video