MEX: Horko vyhání na lodičky

MEX: Horko vyhání na lodičky | foto: MF DNES

Horko vyhání na lodičky

Praha - Letošní sezona je skvělá, říkají provozovatelé pražských půjčoven lodiček. Důvod je nasnadě – horké počasí vyhání lidi k vodě. Díky nezvykle teplému jaru a předčasnému nástupu letního počasí vyrazilo na projížďku po Vltavě v průměru o čtyřicet procent více lidí než loni. „Letošní krásné počasí nám přeje. Loni jsme zahajovali sezonu v polovině května, letos už v polovině dubna,“ pochvaluje si obchodní manažerka půjčovny lodiček na Císařské louce Helena Knapová. Cena za hodinový pronájem loďky nebo šlapadla, která je v odpoledních a večerních hodinách většinou dražší než dopoledne, se v centru Prahy pohybuje od padesáti do sto osmdesáti korun. Výběr druhu plavidla záleží na denní době a také na věku zákazníků. K dispozici jsou nejen klasické lodičky, ale také šlapadla či motorové čluny.
Praha - Z horkého a slunečného počasí se radují provozovatelé koupališť, ale také půjčovny lodiček a šlapadel. Mladí i starší totiž čím dál více tráví svůj volný čas na lodičkách nebo třeba na šlapadlech. „Šlapadla si nejvíce půjčují mladí lidé kolem dvaceti let a nejčastěji v dopoledních hodinách. Lodičky si naopak pronajímají spíše zákazníci středního věku, a to hlavně odpoledne a ve večerních hodinách. Chtějí mít k sobě blíž,“ vysvětlil výběr zákazníků provozovatel půjčovny U Kotvy na ostrově Žofín Tomáš Hubený. Na řece se ale dá uspořádat i obstojný večírek. K dispozici jsou totiž například vory s lehátky a grilem. Jejich půjčení vyjde na 590 korun za hodinu. Půjčit si lze i motorový člun.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video