Rubrika glos Jiřího X. Doležala.

Rubrika glos Jiřího X. Doležala. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Hnědé, nebo rudé nebezpečí?

  • 40
Přestože media i politici věnují opakovaně a až nutkavě pozornost každému náckovskému koncertu nebo jejich privátní pijatice, skutečné extremistické nebezpečí je v naší zemi někde úplně jinde.
Nechci samozřejmě snižovat patologičnost jevů zvaných ultrapravice, neonacismus či fašismus. Ale když se podíváme na suché statistiky z letošního prvního máje, vidíme, že ultrapravice zdaleka není tak v módě jako ultralevice či přesněji - komunisté

Národní strana, kterou lze považovat za nebezpečnou, ultrapravicovou a ultranacionalistickou, se sešla na Výstavišti v počtu dvaceti členů za melodií Daniela Landy, extempláře z řádu s gramatickou chybou v názvu Ordo Lumen Templi. Jde o legální a oficiální ultrapravici, a dlužno přiznat, že dvacet opravdu není mnoho.

Já sám byl na prvního máje kopat trilobity, a když spočítám všechny trilobitáře, se kterými jsem se ten den na pouhých dvou lokalitách viděl - se čtyřmi, tak lze konstatovat, že sběr trilobitů je pro české občany lákavější než ultrapravicove.

Sto padesát jedinců - to jest možná o pár lidí víc, než ten den sbíralo trilobity - se sešlo anarchistů na Střeleckém ostrově.

Když přestanu žertovat, podívám se na náměstí Jiřího z Poděbrad - tam se sešla ultrapravice, ale ta neoficiální, nelegální, jinak řečeno - neonacisté z Dělnické strany a Národního odporu a jejich sympatizanti. Zatímco u ultralevice a oficiální ultrapravice byly počty demonstrujících opravdu k smíchu, neonacistů se sešlo znepokojivých šest stovek.

A konečně zdaleka a s přehledem nejnavštěvovanější byla prvomájová demonstace komunistů na Výstavišti, kam přišly dvě tisícovky sympatizantů či rovnou členů Strany.

Je možné žertovat, že rok od roku bude návštěnost komunistických demonstrací nižší o ty soudruhy, kteří v průběhu roku umřou, ale je to žertování trochu nevhodné.

Ty dvě tisícovky lidí bez ohledu na to, že řada z nich byli už následkem věku neškodní důchodci, ukazují, že komunismus je v naší zemi mnohem chytlavější, přitažlivější a tím samozřejmě i nebezpečnější než neonacismus.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video