Hluk na Smíchově sníží lidem nájemné

Smíchov - Mimořádný stavební ruch již několik měsíců nepříjemně zasahuje do života obyvatel Smíchova. Právě proto se radnice pátého obvodu rozhodla, že nájemníkům v obecních bytech bezprostředně dotčených stavebními prácemi v ulicích Mrázovka, Radlická, Stroupežnického, Bozděchova a Plzeňská sníží nájemné. "Pokles činí deset procent v průběhu jednoho roku. Reagujeme tak na zhoršené životní prostředí v centru Smíchova," potvrdil radní Ondřej Gál, který návrh předkládal. Období jednoho roku je počítáno od letošního července do konce června roku 2001.

"Už aby to dostavili a vše se vrátilo do původních kolejí," povzdychla si například Šárka Rožková, která v pátek čekala u Anděla na tramvaj.

Rachot stavebních strojů však neutichne ani po dokončení tří rozestavěných projektů. Zatímco administrativně-obchodní centrum Zlatý Anděl investor otevře již 2. listopadu, do druhého z čtveřice nových komplexů v Praze 5 vstoupí návštěvníci až na jaře 2001. Už od července minulého roku v ulici Stroupežnického dělníci pracují na stavbě ABC Anděl Business center.

Radní pátého obvodu již odsouhlasili čtvrtý komplex v bývalém areálu Tatry Kopřivnice mezi ulicemi Radlická a Kováků nazvaný Anděl Park. Ten by se měl začít stavět už v příštím roce.

Nyní na stavbě komplexu Nový Smíchov, který se nachází na místě továren ČKD Tatra Smíchov v Plzeňské ulici, pracuje od šesti ráno do deseti hodin večer denně tři sta dělníků. Podle Josefa Pavely, zástupce investorských firem Carrefour a Delcis, komplex Nový Smíchov nabídne lidem kromě multikina s dvanácti sály i hypermarket, patnáct restaurací a dva tisíce parkovacích míst.

"Tepnou obchodního centra bude prosklená pasáž s asi sto šedesáti butiky a živými stromy," uvedl Pavela s tím, že celé centrum bude stát tři miliardy korun. V nových provozovnách vznikne přitom tisíc tři sta stálých pracovních míst.

Pavela zároveň dodal, že v okolí centra zahradníci vysadí více než stovku stromů, trávníkem by se měla zazelenat i celá střecha komplexu, který bude lávkou pro pěší přes ulici Kartouzská propojen s parkem Sacré-Coeur.

Investoři zaplatí za obnovu této zelené plochy, která zahrnuje výsadbu nových stromů a úpravu cest, více než deset milionů korun. Starosta Prahy 5 Miroslav Škaloud uvedl, že v budoucnu by se měla zklidnit i doprava ve středu Smíchova. Přispět by k tomu měly především nové pěší zóny.

Společně s otevřením Zlatého Anděla začne sloužit i ta v ulici Nádražní, která bude vymezena křižovatkou Anděl a ulicí Bozděchovou. Automobilový provoz má být odkloněn a ulicí budou projíždět jen tramvaje. Postupně se automobily vytratí i z Štefánikovy ulice od budovy Staré radnice směrem k Andělu, dále pak z části Plzeňské a Lidické ulice.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video