Hladiny řek v posledních hodinách klesají, od čtvrtka však může znovu pršet.

Hladiny řek v posledních hodinách klesají, od čtvrtka však může znovu pršet. | foto: ČTK

Hladiny většiny řek klesají, na konci týdne ale začne zase pršet

  • 0
V Česku by mohly tento týden opět začít stoupat hladiny některých řek. Na většině míst, kde byl v posledních dnech vyhlášen některý ze stupňů povodňové aktivity, sice nyní vody postupně ubývá, meteorologové ale od čtvrtka předpovídají další déšť.

Na vyšší povodňovou aktivitu by se měli připravit lidé především na Českomoravské vrchovině a ve středních výškových polohách.

První stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost, platí stále na desítce míst na řekách Dyje, Želetavka, Třebůvka, Úslava, Doubravka a Novohradka.

Povodňové stupně

1. stupeň povodňové aktivity (bdělost)
2. stupeň povodňové aktivity (pohotovost)
3. stupeň povodňové aktivity (ohrožení)

Aktuální stav řek na vodohospodářském informačním portále

Už druhý povodňový stupeň platí na Dyji u Nových Mlýnů a v nedaleké Ladné na Břeclavsku. Vodohospodáři tam předem zvýšili předpouštění, aby nádrž připravili na očekávané větší množství vody z tajícího sněhu a deště.

Meteorologové ale nejsou ve svých vyhlídkách nijak optimističtí. Od čtvrtka bude deštník opět patřit do povinné výbavy, na první stupeň se tak mohou vrátit také řeky v Plzeňském kraji. 

V posledních hodinách tam však voda klesala na všech místech, kde byly hladiny o víkendu vyšší - tedy na Úslavě ve Ždírci a Prádle na Plzeňsku, na Berounce v Plzni a Radbuze na odtoku z nádrže České údolí v Plzni.

Vodu teď bedlivě sledují také vodohospodáři na Slovensku. Na některých řekách tam očekávají zvýšení hladiny na druhý povodňový stupeň, záplavy ale zatím ani tam nehrozí.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video