Vydatné deště v polovině zvýšily hladiny řek včetně Bečvy, na které byl...

Vydatné deště v polovině zvýšily hladiny řek včetně Bečvy, na které byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity. Pohled na jez v Hranicích. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Na Moravě stále hrozí povodně. Platí druhý povodňový stupeň

  • 0
Riziko povodní se po víkendu přesunulo i na jižní Moravu. Pohotovost stále platí v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Meteorologové doporučují především řidičům větší opatrnost na komunikacích. Podle předpovědi meteorologů by měly srážky v regionu od úterý postupně ustávat.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal další protipovodňovou výstrahu. Varuje především před druhým povodňovým stupněm. Povodňová pohotovost platí v Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji. Zatím platí do úterního poledne.

Kromě zvýšení hladiny řek meteorologové také uvádí riziko aquaplaningu nebo snížení stability stromů v podmáčené půdě. Především řidičům doporučují jezdit opatrně.

Hladina Velké Stanovnice pod přehradou v Karolince na Vsetínsku byla v pondělí v 19 hodin na úrovni 84 centimetrů, spodní hranice pro vyhlášení druhého stupně povodňové aktivity je tam 75 centimetrů. Na Zlínsku evidovali večer vodohospodáři první stupeň povodňové aktivity na Lutonince ve Vizovicích a Luhačovickém potoce v Luhačovicích-Polichně. Na Uherskohradišťsku to bylo na Olšavě v Uherském Brodě.

Srážky by měly v regionu postupně ustávat. Podle předpovědi ČHMÚ bude v noci na úterý ve Zlínském kraji většinou oblačno, přechodně i polojasno. Na Valašsku očekávají meteorologové zpočátku až zataženo s deštěm, místy může být i vydatný s denními úhrny ojediněle kolem 40 milimetrů. V úterý bude v kraji většinou oblačno, přechodně i polojasno, během dne místy s přeháňkami, ojediněle s bouřkami.

Více na Počasí iDNES.cz

V Pardubickém nebo Olomouckém kraji byla již výstraha před zvýšenou povodňovou aktivitou zrušena. Podle meteorologů na jejich území v tuto chvíli nehrozí ani vydatný déšť, ani povodňová bdělost. Silný déšť očekává ČHMÚ i tento týden.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

První protipovodňové výstrahy vydal ČHMÚ už minulý týden, kdy začal hustý déšť. V průběhu několik dní ji pak aktualizoval. První výstrahy se týkaly Plzeňského a Libereckého kraje. Do třetího stupně povodňové aktivity se pak dostala hlavně oblast Opavska, kde museli zasahovat hasiči.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video