(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Čechů nově nakažených HIV meziročně ubývá. Na nemoc se ale často přijde pozdě

  • 50
Zatímco množství Čechů nově nakažených virem HIV se meziročně snižuje, na onemocnění se stále velmi často přijde až v pokročilé fázi. O HIV a možnostech léčby diskutovali v pondělí odborníci ve Sněmovně.

I přesto, že počet nově nakažených virem HIV meziročně klesá, pozdních záchytů přibývá. Za rok 2018 evidují hygienici 209 nových případů HIV. To je o 45 méně než v roce 2017 a o 77 méně než v roce 2016. Zatímco ale v roce 2008 měla přibližně při zjištění HIV infekce současně AIDS desetina pacientů, v roce 2018 jich byla téměř sedmina (14,4 procent). 

„Stále je problematický pozdní záchyt HIV/AIDS. Mělo by být cílem našich aktivit, aby k tomu nedocházelo,“ dodala hlavní hygienička ČR Eva Gottwaldová. 

Podle lékaře Davida Jilicha z Nemocnice Na Bulovce je právě brzké nasazení léčby klíčové. Nemoc je sice neléčitelná, nicméně bez léčby je smrtelná.  „Zjistilo se, že strategie léčení všech od samého začátku co nejkratší dobu od odhalení diagnózy je naprosto nejprospěšnější,“ přiblížil. Léčba pak člověku prodlouží život i zlepšuje jeho kvalitu. 

Do konce března 2019 odhalili lékaři 66 lidí nově nakažených virem HIV, z toho 5 cizinců. „Nejvíce případů je diagnostikováno ve velkých a větších městech,“ přiblížila Gottwaldová. Nejvíce diagnostifikovaných, čtyřiadvacet, přitom bylo z Prahy. Podle Gottwaldové je to způsobeno tím, že právě Praha je svobodomyslnější (celý text k přečtení zde). 

Mezi lety 2013 a 2017 se počet diagnostikovaných případů HIV na sto tisíc Evropanů mírně snížil. Celkem však v roce 2017 bylo diagnostikováno 25 353 případů onemocnění HIV.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video