Projevy odporu obyvatel Hranic proti okupaci Československa armádami Varšavské

Projevy odporu obyvatel Hranic proti okupaci Československa armádami Varšavské smlouvy | foto: Archiv

Filip překrucuje historii, zlobí se politici

  • 1009
Výklad historie předsedy komunistické strany Vojtěcha Filipa pobouřil vládní i opoziční politiky. V jeho výrocích, že za srpnovou invazi mohou především Ukrajinci, vidí překrucování historie a neobjektivní interpretaci dějin.

Filip v rozhovoru pro britský list The Guardian zmínil, že v srpnové invazi Rusko hrálo jen malou roli. Hlavní úlohu podle něj měla ukrajinská armáda. „Historie byla ze sta procent zfalšována. Nikdo nenapíše, že celá idea je postavena na pozici proti Rusku,“ řekl v rozhovoru.

Jeho slova pobouřila ukrajinské velvyslanectví, které jeho výroky označilo za nesmyslné. S jeho vyjádřením nesouhlasí ani historici (více v článku Rusové za invazi v roce 1968 nemůžou, Brežněv byl Ukrajinec, řekl Filip). 

Kritiku sklidil i mezi kolegy ze Sněmovny. Předseda sociálnědemokratických poslanců Jan Chvojka zmínil, že je vždy lepší, když se historii věnují historici a ne politici. 

„Interpretaci pana předsedy mám za neobjektivní a účelovou. Společnost by se měla proti podobným pokusům o překrucování historie vždy důrazně ohradit,“ sdělil iDNES.cz Chvojka.

„Pro Československo to byla jedna z největších tragédií v historii a je celkem jedno, jaké národnosti byli členové politbyra nebo jednotliví vojáci,“ sdělil předseda vlády a lídr hnutí ANO Andrej Babiš. 

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil zase připomněl, že překrucování historie bylo a je doménou totalitářů a vůdců antidemokratických sekt. „Vojtěch Filip se svými výroky o roku 1968 nepochybně zařadil mezi ně. Snahou vyvinit Rusko z okupace se zároveň stal pouhou loutkou sílícího stalinistického křídla KSČM,“ dodal Pospíšil. 

14.srpna 2018 v 13:57, příspěvek archivován: 14.srpna 2018 v 16:15

Překrucování historie vždy bylo a je doménou totalitářů a vůdců antidemokratických sekt. Vojtěch Filip se svými výroky o r. 1968 nepokrytě zařadil mezi ně. Snahou vyvinit Rusko z okupace se zároveň stal pouhou loutkou sílícího stalinistického křídla KSČM. https://t.co/fHf1DbyAzc

„Jasnou odpovědnost za srpen 1968 a následnou okupaci naší země mají komunisté. A je jedno zda byl Brežněv Rus nebo Ukrajinec, je jedno, že se KSČ přejmenovala na KSČM,“ uvedl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. 

Předseda poslanců Miroslav Kalousek zase považuje Filipova slova za drzost. Vyjádřil také obavu, že nakonec svede Babiš vinu za srpnovou invazi na něj. 

14.srpna 2018 v 15:12, příspěvek archivován: 14.srpna 2018 v 16:35

Drzost komunistů nemá hranice. Teď už jen čekám, kdy @AndrejBabis řekne, že za invazi můžu já. Koneckonců, psát už jsem tenkrát uměl... https://t.co/COS9xiFNV6

Místopředseda lidovců Marian Jurečka shrnul, že ho výroky Filipa nepřekvapily vzhledem k tomu, že šéf KSČM nedávno oznámil, že mu nepřipadalo divné lhát. Šokovalo ho prý ale, jak křivou páteř komunisti mají. „A bohužel premiér k této prasárně mlčí stejně jako ministr zahraničí,“ dodal Jurečka (Babiš se posléze vyjádřil, pozn. red.).

Podle předsedy lidoveckých poslanců Jana Bartoška je Filipův výrok pohrdáním oběťmi 1968 a překrucováním historie. „Teď už zbývá, aby místopředseda Filip konstatoval, že Stalin byl fajn chlap,“ zmínil Bartošek.

14.srpna 2018 v 15:09, příspěvek archivován: 14.srpna 2018 v 16:47

Tento výrok je pohrdání obětmi roku 1968 a překrucování historie. Teď už zbývá, aby místopředseda Filip konstatoval, že Stalin byl fajn chlap. https://t.co/xHvmHwCLaY

„To, že Rusové nemohou za srpnovou invazi, protože Brežněv byl Ukrajinec, je jako tvrdit, že Němci nezačali druhou světovou válku, protože jistý člověk byl Rakušan. Kam až jsou soudruzi schopni zajít v relativizaci našich dějin?,“ ptá se na Twitteru kandidát do Senátu Jiří Drahoš.  

14.srpna 2018 v 13:55, příspěvek archivován: 14.srpna 2018 v 16:52

To, že Rusové nemohou za srpnovou invazi, protože Brežněv byl Ukrajinec, je jako tvrdit, že Němci nezačali druhou světovou válku, protože jistý člověk byl Rakušan. Kam až jsou soudruzi schopni zajít v relativizaci našich dějin? https://t.co/Y6Wk7n5e9u

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček oznámil, že názor prezidenta Miloše Zemana na okupaci je stejný od roku 1968. Stále si myslí, že se jednalo o zločin. „Buďme šťastni, že dnes tuto pravdu můžeme svobodně říkat a nejsme za to postihováni profesní likvidací, jako se stalo Miloši Zemanovi v úvodu normalizace právě pro jeho odpor k okupaci Československa,“ uvedl Ovčáček na svém Twitteru.

14.srpna 2018 v 17:40, příspěvek archivován: 14.srpna 2018 v 18:22

Okupace byla zločin. Názor pana prezidenta je od roku 1968 stejný. Buďme šťastni, že dnes tuto pravdu můžeme svobodně říkat a nejsme za to postihováni profesní likvidací, jako se stalo Miloši Zemanovi v úvodu normalizace právě pro jeho odpor k okupaci Československa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video