Zleva: Jindřich Rajchl, Zdeněk Godla

Zleva: Jindřich Rajchl, Zdeněk Godla | foto: Koláž iDNES.cz

Godla se „připletl“ mezi kandidáty Rajchlovy strany. Připravoval zdravici

  • 128
Populární romský herec Zdeněk Godla se před pár dny objevil na sociálních sítích mezi kandidáty strany Právo Respekt Odbornost (PRO) Jindřicha Rajchla do voleb do Evropského parlamentu. Řada diskutujících se tomu divila. Politické angažmá nyní Godla vyloučil. Straně vyjádří však podporu jako jeden ze známých osobností v připravované kampani.

Podle serveru Romea.cz to není poprvé, co se „Godla zapletl s nějakou antisystémovou nebo xenofobní stranou“. Na začátku června 2022 podpořil v Chomutově na dětském dni SPD Tomia Okamury. Následně se ale od podpory Okamurova hnutí distancoval. Podle Godly tehdy naletěl na „politické hrátky a nedomyslel důsledky“.

„Dobrý den, ta fotka tam byla dána omylem, proto byla stažena. Připletla se nám do fotogalerie kandidátů, pan Godla se v maskérně připravoval jen na zdravici jako mediální podpora známých osobností. Děkujeme za pochopení. I to se občas může stát,“ uvedla strana PRO.

„Čirý rasismus“. Zwyrtek Hamplová pobouřila slovy o segregaci romských žáků

Godlovi pod příspěvkem řada lidí vyčetla například dluhy, ale i spojení s extrémisty. „Godla je tam proč? Vždyť je samý dluh a navíc je odmítá platit,“ napsala paní Alena. Fotografie s populárním hercem známým například ze seriálu Most následně ze sociálních sítí strany PRO zmizela.

Godla před několika měsíci oznámil, že ukončil hereckou kariéru a že se vrátil k původní zednické profesi. „Ode dneška končím, ukončuji veškeré natáčení a jdu zpět do práce. Ať mám klid od médií, už nechci mít nic s herectvím. Herec nejsem a nikdy nebudu,“ napsal na svém facebookovém profilu. Důvodem je zřejmě právě nesplácení dluhů a zrušení insolvence, uvedl web Extra.cz

Strana PRO, která v minulosti zorganizovala řadu demonstrací, je velmi často označována za antisystémovou a xenofobní. Se stranou například úzce spolupracuje senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, která v březnu 2023 na schůzi Senátu Parlamentu ČR otevřeně vyzvala k segregaci romských dětí ve vzdělávání.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video