Hejtmanka Milada Emmerová

Hejtmanka Milada Emmerová

Hejtmanku plzeňského kraje Miladu Emmerovou nahradí Milan Chovanec

  • 15
Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová rezignuje k 9. září na svůj post. Dále se chce věnovat práci poslankyně ve Sněmovně. Nahradit by ji měl spolustraník Milan Chovanec, kterého nominoval krajský výbor ČSSD.

Milana Chovance, místopředsedu krajské ČSSD a současného prvního ekonomického náměstka Emmerové, už na post hejtmana nominovalo předsednictvo krajského výkonného výboru ČSSD.

"Z návrhu krajského předsednictva jsem vyšel jako jediný nominant všemi hlasy," uvedl Chovanec.

"Předpokládám, že pan Chovanec bude nominován i klubem zastupitelů ČSSD v Plzeňském kraji. Pak samozřejmě rozhodnou zastupitelé, zda bude hejtmanem, a já pevně věřím, že bude," uvedl předseda krajského výboru ČSSD Václav Votava.

ČSSD má v kraji 19 zastupitelů, čtyři hlasy pro potřebnou nadpoloviční většinu očekává od KSČM. "A domnívám se, že by ho mohli podpořit také zastupitelé ODS (14 křesel), protože Chovanec je opravdu důstojným nástupcem Milady Emmerové," uzavřel Votava.

Šéf zastupitelského klubu ODS Vladislav Vilímec potvrdil, že strana se nechystá nevrhnout žádného svého kandidáta. "Vycházíme z výsledků voleb. Nestavěli jsme ho ani před dvěma lety, kdy vyhrála levice. Budeme ho stavět až za dva roky," dodal.

KDO JE MILAN CHOVANEC

Narodil se 31. ledna 1970. Vystudoval právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni - získal titul bakalář. Od listopadu 2008 pracoval jako první náměstek hejtmanky Plzeňského kraje pro oblasti ekonomika a majetek. Je členem zastupitelstva Plzeňského kraje a zastupitelstva města Plzně. ČSSD s ním údajně počítala jako s lídrem pro letošní komunální volby v Plzni. Protože ale hejtmanka Milada Emmerová po zvolení do parlamentu ohlásila rezignaci, Chovanec se z prvního místa městské kandidátky stáhl s tím, že se chce naplno věnovat práci pro kraj.
Podle médií je Chovanec jedním ze studentů právnické fakulty v Plzni, kterým kvůli nestandardním podmínkám studia hrozí odebrání titulu bakaláře. Univerzita s ním kvůli nejasnostem zahájila správní řízení. Titul údajně získal po zkráceném studiu a poté, co absolvoval kurz celoživotního vzdělávání.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video