Až pěti specializovaným centrům pro novorozence hrozí podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera zavření, pokud lékaři splní hrozbu a odejdou.

Až pěti specializovaným centrům pro novorozence hrozí podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera zavření, pokud lékaři splní hrozbu a odejdou. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Heger pomýšlí na katastrofický plán. Bojí se hlavně o děti v inkubátorech

  • 1984
Vláda bude ve středu jednat o tom, jak reagovat na hromadný odchod lékařů. Ministr zdravotnictví Leoš Heger bude také dál jednat s odbory. "Pokud se v sedmi až deseti dnech nedohodneme, že lékaři ve svém protestu poleví a odsunou ho dále, bude se muset připravit plán téměř na hranici katastrofy, který by péči zajistil," řekl v TV Prima.

Leoš Heger (TOP 09) v diskusním pořadu Partie opět označil situaci, kdy k březnu může z nemocnic odejít až několik tisíc lékařů, za kritickou. Doufá ale, že s lékařskými odbory dohodu najde.

Ministr by mimo jiné chtěl přidat řádově stamiliony korun nemocnicím. Požadavku lékařů na zvýšení platů ale nyní nevyhoví. "Nemohu předložit návrh, že vezmu balík peněz a dám ho lékařům," zdůraznil.

Za jeden z nejohroženějších oborů označil neonatologii, tedy péči o novorozence. "V republice je dvanáct center pro novorozence, kteří se narodí nedonošení a musí do inkubátorů. Pracuje tam asi 150 lékařů. Tři až pět by se mělo zavřít," upozornil Heger.

Odchodem hrozí tisíce lékařů

Z nemocnic chce odejít k 1. březnu téměř čtyři tisíce lékařů. V nemocnicích jich pracuje podle různých čísel statistiků 12 až 18 tisíc. V některých krajích hrozí rozpad péče.

Nespokojení lékaři podle ministra říkají: "Nesplnili jste naše požadavky, které dlouhodobě vznášíme, jsme naštvaní, tak prostě odejdeme, tady máte inkubátory plné novorozenců, dělejte si s nimi, co chcete."

Jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) se ministra zeptal, jaké příkazy vydal ředitelům nemocnic s těmito centry, aby se problém vyřešil a předešlo se kritické situaci, která může nastat v březnu, pokud by lékaři splnili hrozbu a hromadně odešli.

Heger se s Haškem shodli na tom, že všechny požadavky nemocničních lékařů nelze k březnu splnit. "Není to možné ani technicky," uvedl Hašek, kterého čeká souboj o předsednické křeslo v ČSSD.

Jeho konkurent v boji o post předsedy strany Bohuslav Sobotka ale míní, že vláda přistupuje k problému liknavě. Není podle něj možné, aby vláda vedla silácké řeči místo přípravy neodkladných opatřeních v příštích týdnech, řekl v České televizi.

Ministr zdravotnictví a jihomoravský hejtman se dnes shodli v tom, že celkové řešení situace ve zdravotnictví přinese až jeho reforma. Podle Haška je nutné, aby byla dojednána i s opozicí, aby vydržela několik volebních období bez ohledu na to, jaká vláda bude zrovna u moci.

"Reformu budeme diskutovat s celým politickým spektrem, jsme na to připraveni," podotkl Heger.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video