Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Havel odsoudil rasismus a čecháčkovství

  16:34
- Na prahu nového roku, ve kterém si země připomene deset let od pádu komunistického režimu, varoval prezident Václav Havel před nejrůznějšími zdmi, jež podle něho obklopují českou společnost. Nevyhnuly se podle něho ani politice, a to v podobě nejrůznějších barikád, mobilizací a disciplinovaných hnutí s jejich zrádci.

"Před devíti lety jsem řekl, že jsem nebyl do svého úřadu vynesen proto, abych vám lhal. Nechci vám lhát ani dnes a zmíním se o tom, co mne na našich poměrech stále víc trápí. Je to okolnost, že zlo, které jsme před devíti lety vyhnali dveřmi, se k nám začíná nenápadně vracet oknem," řekl prezident ve svém včerejším novoročním projevu a dodal: "Zbořili jsme sice už dávno velkou zeď, která nás oddělovala od demokratické Evropy, ale tolerujeme, že kolem nás a mezi námi nenápadně vyrůstají zdi nové, o nic lepší než ty, které padly."
Tyto takzvané nové zdi se podle Havla projevují jako neúcta k lidským právům, rasismus a xenofobie. Za viníka těchto nešvarů označil prezident stejně jako v minulosti jakési podivné sebezničující čecháčkovství. "Mnozí z nás jako by dávali stále viditelněji průchod vlastnímu latentnímu rasismu či předstírali, že ho nevidí u jiných. Mnozí jako by zapomínali, že měřítkem kvality demokracie je poměr k menšině, a začali znovu věřit v historicky tak neblaze proslulou ideu práv většiny," kritizoval českou společnost Havel v asi šestnáctiminutovém projevu.
V projevu se prezident  vrátil i k rozdělení Československa před šesti lety a s potěšením konstatoval, že slovenská společnost dokázala po rozpačitých začátcích svou politickou kulturu a zralost. "Zdá se dokonce, že teprve dnes dostává naše někdejší rozdělení pravý smysl: teprve dnes se totiž můžeme bez zábran a jako opravdoví partneři podílet na tvorbě Evropy, v níž panují vzájemná úcta a princip rovnosti a spolupráce všech," míní prezident.
Poděkoval zároveň všem, kteří se zasloužili o postupné budování základních institucí demokratického řádu a vytvořili podmínky pro rozvoj tržního hospodářství ve státě. "Velmi zřetelně tedy dnes děkuji všem, kdo svou příslušnost k našemu společenství chápou jako výzvu k solidaritě a tvůrčí práci ve prospěch celku," pravil Havel.
Blížícímu se nového tisíciletí popřál, aby se v něm respektovalo a rozvíjelo tisícileté dědictví lidské kultury. "Pokusme se přijmout ideu světa beze zdí mezi lidmi různých náboženství, různé barvy pleti, různých tradic a zvyklostí, různých jazyků a temperamentů," vyzval na závěr novoročního projevu prezident.
Projev prezident natočil před čtrnácti dny, ještě předtím, než odjel na dovolenou na Kanárské ostrovy. Přestože v době, kdy projev natáčel, se uzdravoval z nachlazení, nebyla na něm tato indispozice téměř znát. Při jeho čtení bylo však patrné, že má stále problémy s dýcháním.


Jak prezidentův projev hodnotili představitelé jednotlivých politických stran

Zatímco někteří čeští politici projev přivítali, kritiku si Václav Havel vysloužil z úst politiků ODS. "Přišlo mi, že toho moralizování už bylo dost. Pan prezident hovoří o zdech, ale je otázka, zda tím stavitelem náhodou není také on," prohlásil například místopředseda ODS Miroslav Beneš. Své si k projevu řekl také předseda ODS Václav Klaus: "Stejně jako pan prezident se ani já nesmiřuji se spoustou věcí kolem nás. Je ale nutné dělat něco k jejich nápravě, a ne kárat ostatní. Nevidím v naší zemi vysoké zdi, barikády a čecháčkovství. Udělejme maximum pro to, abychom se pohnuli kupředu, a dělejme to formou dialogu, a nikoliv monologu." I politici z Klausovy strany nicméně přiznali, že závěr novoročního projevu vyzněl optimisticky. Prezident totiž prohlásil, že věří české společnosti, která podle něho má na to, aby se zhoubnému duchu zdí úspěšně postavila. "Jsem přesvědčen, že je to v silách této společnosti. Stačí, když se ho nebudeme bát a obklíčíme ho svými lepšími vlastnostmi," pobízel své spoluobčany prezident. Podle něho pomůže společnosti v bourání těchto pomyslných zdí i dubnový vstup do NATO. Vicepremiér a místopředseda ČSSD Vladimír Špidla ohodnotil Havlův projev jako inspirativní. "Hlavně mě zaujal jasnou proevropskou notou," řekl.
Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal, který s Havlem souhlasí a domnívá se, že prezident vystihl nejdůležitější neduhy české společnosti, přesto Havlovi vyčítá, že jeho slova byla až příliš obecná. "Ne všichni stavějí zdi. Ale jsou lidé, kteří se sami obestavují. Pak je potřeba to říci otevřeněji," vyzval Havla prostřednictvím ČTK místopředseda lidovců.
Místopředsedkyně ODS a předsedkyně Senátu Libuše Benešová v Českém rozhlase ocenila, že Havel v projevu vyzdvihl pozitivní význam historických změn uskutečněných po listopadu 1989 a že poděkoval všem, kteří se na nich podíleli.
Postoj Havla, který kritizoval vznik nových bariér mezi lidmi a jejich různými skupinami a vyslovil se pro jejich bourání, podpořil předseda Unie svobody Jan Ruml.
Podle předsedy ODA Daniela Kroupy prokázal projev obsahem a formou to, že síla ducha a schopnost ostře vidět pravdu nebyla u prezidenta po nemocech a útocích, jimž byl v loňském roce vystaven, oslabena.
Předseda poslanců KSČM Vojtěch Filip poukázal na to, že Havel kritizoval vznik nových bariér mezi lidmi, sám ovšem podle Filipa k jejich vzniku přispívá.
Nejednoznačně přijali někteří politici Havlovo vyjádření o vzniku nových zdí mezi lidmi. Například Kasal by uvítal, kdyby byl prezident býval v této pasáži svého vyjádření otevřenější. "Ne všichni staví ty zdi," řekl. Podle Benešové byl Havel v této věci neadresně kritický a senátorka se obává, aby jeho slova nebyla mylně pochopena jako podnět k výstavbě nových zdí mezi občany a jejich právoplatně zvolenou reprezentací.
Totéž, co vyjádřil v novoročním projevu Havel, cítí ve svém nitru i kardinál Miroslav Vlk. Přivítal například Havlovu výzvu obnovit víru a chuť bojovat se zlem. Podle mluvčího České biskupské konference Daniela Hermana se mu rovněž líbí výzva, abychom "démona zdí" zahnali do světa stínů.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...