Místopředseda vláda a ministr vnitra Jan Hamáček  (27. února 2020)

Místopředseda vláda a ministr vnitra Jan Hamáček (27. února 2020) | foto: Michaela Říhová, ČTK

Nikomu zbraně nesebereme, zbrojní průkaz nezkrátíme, řekl Hamáček

  • 211
Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček souhlasí s návrhem poslanců, kteří se postavili proti zkrácení doby platnosti zbrojního průkazu z deseti let na polovinu. „Pozměňovací návrh kolegyně Černochové, kolegy Maška a kolegy Ondráčka to vrací zpátky na deset let. Já jako předkladatel s tím nemám problém,“ řekl Hamáček po jednání výboru pro bezpečnost.

Zachování doby délky platnosti zbrojního průkazu prosazují Jana Černochová z ODS, Jan Mašek z hnutí ANO a a komunista Zdeněk Ondráček, všichni členové bezpečnostního výboru.

„Nikomu žádné zbraně odebírat nebudeme. Já chápu, že to byla hodně napjatá diskuse, ale opravdu pečlivou, trpělivou debatou s těmi spolky, s jednotlivými politickými stranami jsme našli řešení, které podle mě je akceptovatelné, a jakmile zákon vejde v platnost, všichni uvidí, že se nic zásadního nezměnilo,“ uvedl ministr vnitra.

Poslanci se ve čtvrtek zabývali dvěma návrhy, které se týkají držení zbraní – poslaneckým a vládním, který reaguje na nutnost začlenit do českého práva směrnici Evropské unie.

„Implementujeme směrnici a děláme to velmi citlivě, všichni budou spokojeni“, uvedl ministr vnitra po jednání bezpečnostního výboru. Bez nové regulace by Česku hrozily sankce. Hlasovat o změně zákona o zbraních budou poslanci až na podzim, jednání o obou ostře sledovaných novelách výbor ve čtvrtek přerušil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video