Gross má titul doktora práv, příští rok ho čekají advokátské zkoušky

Gross má titul doktora práv, příští rok ho čekají advokátské zkoušky | foto: David Port, MF DNES

Gross usedne do školní lavice, doplní si vzdělání

  • 40
V pětatřiceti se stal premiérem, v šestatřiceti koncipientem, letos záhadně zbohatl. Nyní nadešel čas, aby si Stanislav Gross doplnil vzdělání. Na přednášky bude dojíždět do Karlových Varů, na místní vysokou školu svého současného nadřízeného Eduarda Bruny.

"V médiích se spekuluje o tom, že tam pan Gross bude učit, tak to ale není," říká Bruna. "On mi jen řekl, že si chce zkvalitnit vzdělání, že ho zajímají některá témata. Chtěl, abych se poptal přednášejících, zda by jim nevadilo, kdyby si je přišel jednou za čas poslechnout," řekl včera Bruna.

Gross má titul doktora práv a příští rok ho čekají advokátské zkoušky, aby si mohl otevřít vlastní praxi. V Karlových Varech však bude sedět v jedné lavici se studenty, kteří usilují o titul bakaláře.

Škola, kterou si bývalý premiér vybral, navíc nemá mezi právníky nejlepší pověst. Setkávají se tu totiž lidé, kteří by se od sebe měli z principu raději držet dál. Budoucí právníky a zároveň stávající policisty, kteří si jen potřebují doplnit vzdělání, tu školí politici i vlivní policisté. Ty platí známý pražský advokát Eduard Bruna, který dostává na stůl nejvážnější politické kauzy.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vyučuje "u Bruny" správní právo a náměstek protikorupční policie Zdeněk Tomica tu přednáší právo trestní. Právě na to se přitom chce Gross specializovat.

Problém je v tom, že za Tomicovým podřízeným Janem Paluskem chodí expremiér Gross na výslechy. Paluska se totiž zabývá případem Grossova náhlého zbohatnutí. A nyní se bude Tomica vídat s bohatým expremiérem ve škole.

Stanislava Grosse nedávno zvolili čtenáři serveru iDNES.cz "politickým prospěchářem roku". Vadilo jim, jak bývalý premiér letos na podzim za záhadných okolností vydělal osmdesát milionů korun. - více zde

Grossův milionový obchod byl přitom dětsky snadný. Na jaře koupil od svého přítele a bývalého náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkory akcie energetické firmy Moravia Energo za 21 milionů korun. O půl roku později je prodal slovenskému podnikateli Pavlu Krúpovi za rovných sto.

Tímto banálním obchodem se ze Stanislava Grosse, který musel opustit vládu kvůli tomu, že nedokázal vysvětlit, kde vzal peníze na byt, stal oficiálně multimilionář. - více zde

Přestože se tím zaopatřil do konce života, dál zůstává koncipientem v Brunově advokátní kanceláři na pražské Florenci. Podle Bruny se zatím nechystá zřídit si svou vlastní praxi. "Zatím jsme o tom nemluvili, není důvod, aby odcházel," říkal včera Bruna.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video