Miroslav Grebeníček

Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM. | foto: David Port

Grebeníček: Klaus není můj šálek kávy

  • 95
Dvanáct let vedl Miroslav Grebeníček KSČM. Před několika týdny odstoupil z jejího vedení. Dnes říká, že udělal dobře. Chce přispět k tomu, aby komunisté uspěli ve volbách a aby spolupracovali s ČSSD.

Pane poslanče, kdy jste naposledy četl Marxe či Lenina?
Teď jsem si vychutnával Jiřího Žáčka a pracovně Katedrálu Zdeňka Mahlera. Inicioval jsem ale nedávno výběr z prací Marxe a jsou z toho tři díly. Musel bych mít víc času, abych si to prostudoval.

Je dnes ještě Marx zajímavý?
Mistrovsky popisoval historické události, jsou to úžasné prameny. Pokud jde o jeho teorii, tak v Británii byl zvolen největším filozofem tisíciletí. Ale nemá se dogmaticky pracovat s jeho citáty. Člověk musí studovat další vzdělané lidi.

Kteří třeba propagují vámi tolik kritizovaný kapitalismus?
Jistě.

Z toho usuzuji, že si doma nepouštíte ani Internacionálu.
Sem tam ji slyším na shromážděních KSČM. Doma si ji nepřehrávám. Nedávno mě vzal autem kamarád do lesa a pouštěl mi slovácké písničky a Juru Pavlicu. Úžasné!

Komunistickou stranu jste vedl 12 let. Před několika týdny jste odstoupil. Teď už to můžete hodnotit s odstupem. Nelitujete svého kroku?
Byl jsem mimořádně exponovaný. V posledních týdnech jsem zvolnil krok, a mám dokonce čas i na rodinu. Byl to promyšlený krok. Uvolnily se mi ruce, jsem daleko svobodnější, vychutnávám si to.

Necítíte se zneuznaný? Neočekával jste, že vás kolegové budou přesvědčovat, abyste funkci neopouštěl?
Ne. Oznámil jsem to dopředu a mám nástupce, kterého jsem si vybral. Funkcionáři naší strany si však musí setsakramentsky uvědomit, že se věci změnily. Mám na mysli nejenom Českou republiku, ale i Evropu a celý svět. Za těchto okolností byly moje představy o činnosti strany odlišné od některých kolegů.

Nebyl jste tedy vlastně odstraněn?
Nebyl. V naší straně pracuje 14 instruktorů, kteří suplují práci okresních předsedů a v rozpočtu to představuje pět milionů. To je pro mě nepředstavitelné. V době, kdy jsme zastoupeni v Evropském parlamentu a Česká republika je v EU, je v rozpočtu jenom 900 tisíc na celou zahraniční politiku. A na odborné zázemí pouze 180 tisíc korun. Všechno to je pro mě nepřijatelné. V tom jsem měl jiné představy.

Nepůjdete cestou Miloše Zemana, který tvrdou kritikou svoji ČSSD načas rozložil?
S Milošem Zemanem jsem v kontaktu a mám pozvání na jeho chalupu, abychom si popovídali. Ale on to dělá hlavně proto, že se ho ptají.

Už nejste předseda. Jak velký vliv vám na KSČM zůstal?
Nechci přeexponovávat svoji roli...

Máte pár vteřin na přeexponování.
Když jsem byl na hrotu, tak jsme s Vojtěchem Filipem tvořili tandem. Pořád mám pocit, že jsem v jeho blízkosti, a zdá se, že on o to stojí a veřejně to proklamuje. Ale přiznám se, že si obsazuji svoji parketu. Nemám ambice se někam vracet.

Parlamentní volby se rychle blíží, budete kandidovat do Sněmovny?
Byl jsem osloven, přemýšlím o tom, a pokud o to kolegové stojí, tak zřejmě ano. Nejde jenom o mě, ale o to, aby naše kandidátka nabalila na sebe přízeň dalších voličů. Alespoň těch 18,5 procenta, které jsme získali v roce 2002.

Taháme se s ČSSD o voliče

Jenže podle průzkumů je postavení komunistické strany nejhorší od ledna 2003. Čím si to vysvětlujete?
V našem případě platí aspekty, jež musíme do těch výsledků započítat. Existuje totiž stále ještě řada občanů, kteří si netroufnou otevřeně v průzkumu podpořit KSČM.

Jak odhadujete váš výsledek?
Opírám se i o sociology, kteří jsou blízcí naší straně. Hovoří o dvaceti až pětadvaceti procentech.

Nemáte pocit, že vám Jiří Paroubek přetahuje voliče?
Je to zvláštní situace. Já můžu v této souvislosti uvažovat o tom, že neztrácí levice, což je zajímavé. V každém případě máte pravdu, že Jiří Paroubek přetahuje naše voliče. Varoval jsem proto představitele strany, že pokud nebudou svoji, pokud nebudou pěstovat svoji identitu a nabízet alternativu k ČSSD, že by se jim to mohlo vymstít.

Premiér Paroubek odmítl, že s vámi po volbách vytvoří koalici. Uvažuje však o vaší tiché podpoře případné menšinové vládě. Co vy?
To je model, o kterém jsme často hovořili s Milošem Zemanem, a vím, že on by touto cestou šel.

Ale já se ptám na Paroubka.
Někdy se to dědí. Jiří Paroubek to, co říká, myslí vážně. Šel by cestou menšinové vlády a případ od případu by vyjednával. Pokud jde o programové otázky, tak se kryjeme asi ze sedmdesáti procent s programem ČSSD. Paroubek dokáže nastolit k projednávání věci, v nichž si vyhovujeme. Už teď se to promítá do parlamentu. Jenže ani já, ani on jsme neuvažovali dál než o jejich menšinové vládě. Nepředbíhal bych navíc výsledek voleb.

Mohli byste se shodnout s ČSSD i na příštím prezidentovi?
Osobně bych KSČM doporučoval, aby měla svého kandidáta.

A podpořili byste Miloše Zemana?
Na to Vojtěch Filip reagoval až příliš spontánně, když řekl ano.

Vy tak nereagujete?
Budeme mít svého kandidáta.

Neodpověděl jste na Zemana. Kdyby se rozhodovalo mezi kandidátem pravice a jím, koho byste volil?
Počkám si. My bychom měli mít osobnost, která Zemana vyřadí.

Mohl byste to být vy?
To mě zatím nenapadlo a ani jsme to neřešili v naší straně.

Koho jste volil v roce 2003 v posledním kole? Václava Klause?
Nevolil.

Snad Jana Sokola?
Nevolil. S Klausem jsem zažil mnoho střetů a jsme tak názorově odlišní, že nevidím důvod, abych ho volil. Když dnes vidím, jak působí ve vrcholné funkci a s čím se prezentoval kdysi na našem klubu, tak vím, co jsou to slova a co jsou to činy. Můj postoj k němu je rezervovaný, i když respektuji, že je prezidentem. Není to ale můj šálek kávy.

Často hovoříte o agresivním, korupcí prolezlém kapitalismu. Jak úpíte pod tím kapitalistickým jhem se svým slušným platem poslance?
Je zajímavé, když se používá určitá terminologie, jak se posuzuje, kdo to říká. Teď jsme si připomínali výročí 17. listopadu a zaujala mě věta Václava Havla, že to, co tady prožíváme, je kapitalismus 19. století skrznaskrz prolezlý mafiány.

Odpovězte mi: máte se lépe, nebo hůře než před listopadem 1989?
Patnáct let jsem působil na vysoké škole, to mě bavilo. A 15 let jsem intenzivně dělal politiku. Kdybych měl srovnávat, tak milejší a lepší bylo to vysokoškolské působení.

Opět jste neodpověděl. Zkusím to jinak. Řekněte tři důležité věci, jež jsou podle vás lepší teď než kdysi.
Volný pohyb, mám na mysli prostor k cestování. Je správné, že dostala prostor tržní ekonomika, i když já inklinuji k ekonomice se sociálními a ekologickými aspekty. Jsem i pro politickou pluralitu. Také si myslím, že je dobře, že už není Varšavská smlouva, ale chci, aby nebyl ani Severoatlantický pakt.

V souvislosti s vyrovnáním se s minulostí byl hojně rozebírán případ vašeho otce. Někteří lidé říkají, že je v padesátých letech jako příslušník bezpečnosti bil a mučil. On zemřel a spor už nebude rozřešen. Jak vám to vysvětloval?
Mně vadí, že nikdo nikde nemluvil o tom, že můj otec bojoval jako odbojář proti fašismu, pak byl zatčen gestapem a jako velmi mladý člověk prožil koncentrační tábory…

To je přece něco jiného…
Nechte mě domluvit! Já se nedivím, že tak mladý člověk s podobnou zkušeností vyslyšel výzvu prezidenta Beneše a výzvu partyzánů a šel po válce k bezpečnostním složkám, kde působil relativně krátkou dobu. Jestliže jenom proto, že jeho syn byl vysoký funkcionář komunistické strany…

To bylo kvůli němu, ne kvůli vám...
Ne, ne! Našli v seznamu jména těch, kteří pracovali u bezpečnosti. Objevilo se tam příjmení Grebeníček. Václav Benda to červeně podtrhl a řekl: Zjistit, jestli je to provázáno. Když zjistili, že jde o mého otce, tak okamžitě chtěli proces.

Otec mi vše vysvětlil

Stále mi neodpovídáte na otázku.
Odpovídám! To, co se prezentovalo, sloužilo k propagandistickým účelům a hravě prokážu, že šlo o kompiláty lží a polopravd. Uvedu příklad: jeden z iniciátorů obvinění mého otce tvrdí, že jej otec v roce 1954 brutálně vyslýchal. To je lež. On už tehdy u bezpečnosti nebyl.

Tvrdíte, že všichni lidé v tomto případě lžou?
Obecně vzato: to, co se o padesátých letech prezentuje, je pravda.

Uznáváte, že se takové věci děly?
Samozřejmě. To nikdo nemůže popírat. Je potřeba to vědět.

Zúčastnil se toho váš otec?
Ale vždyť existují dokumenty, v nichž můj otec upozornil tehdejšího ministra vnitra na tyto praktiky a kvůli tomu z bezpečnosti odešel.

Ptám se vás ještě jednou. Váš otec nikoho nebil a nemučil?
Já konstatuji jenom to, co jsem mohl prostudovat. On mi to vysvětlil, jak to bylo. A existuje něco, čemu se říká presumpce neviny.

Vidím, že jasně neodpovíte. Navíc jsem neřekl, že bylo dokázáno soudem, že to udělal, ale že ho z toho někteří lidi obviňují.
Moment! Moment! Moment! Byla to propaganda a bylo to naprosto podlé a sprosté. Když nenašli nic na mě, tak se vybíjeli na mé rodině.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video