Granát na letišti

  • 3
U ruzyňského letiště v Praze našli protitankovou střelu. Byla jako nová, připravená k výstřelu. Takový nález by vzbudil pozornost i v časech míru. V době, kdy letadla narážejí do mrakodrapů a lidé dostávají obálky se smrticí nákazou, působí hrozivě. Jak se mohla pancéřová pěst dostat na kilometr od přistávacích a rozjezdových drah?

Pokud víme, policie vyšetřuje tyto verze: 1) Selhání armády. Není tomu přeci ani měsíc, kdy stejnou, byť nefunkční střelu nabízel na prodej učeň nymburské školy. V živé paměti je i případ kulometu, který jaksi upadl z letícího vrtulníku. Generál Šedivý to ovšem vylučuje: protitankový granát mohl pocházet třeba z policejní výzbroje.

2) Teroristé, ať už spojení s Ládinem, nebo jiní, zkoušejí slabiny našeho bezpečnostního systému, aby věděli, kde udeřit. Možná čtyři cizinci nerozlévali vodu na letišti náhodou. A možná většinu obálek s bílým práškem a citáty z Písma neposílají hloupé děti ani pomatenci.

3) Útočník ukryl zbraň s tím, že ji použije. Vytipoval si letadlo startující v určitý čas, aby je měl co nejlépe na mušce. Smrticí zbraň si připravil noci - je velmi těžké donést takovou věc do blízkosti letiště ve dne. Chtěl se k ní vrátit a vystřelit. Jen náhoda zabránila strašnému neštěstí.

Možná je ještě nějaká, o něco optimističtější verze. Všechny shora popsané totiž vzbuzují mrazení v zádech. Buď v těžké době armáda či policie ukazují před celou zemí svou neschopnost, nebo už v Praze operují teroristé. Kdybychom se v této chmurné souvislosti přesvědčili o neschopnosti našich ozbrojených ochránců, spadl by nám kámen ze srdce.

V opačném případě totiž budou muset nejen bezpečnostní síly, ale každý z nás ukázat všechny své schopnosti. Je možné, že žijeme jako v hororu: šílený a zároveň geniální vrah oběť straší, záměrně nastrčenými stopami jí nahání hrůzu. Nakonec zabije.

Můžeme si přát, aby to tak nebylo. A je skutečně velká pravděpodobnost, že Al-Kajda nemá dost síly na to, aby kdy zaútočila v této zemi. Ale musíme na to být připraveni. Jedině tak totiž můžeme i v tom nejhorším případě zvítězit a přežít.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video