Některé společnosti prý shromažďují data bez souhlasu lidí, kteří je poskytli. Ilustrační foto

Některé společnosti prý shromažďují data bez souhlasu lidí, kteří je poskytli. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Genetická banka dostala pokutu 90 tisíc za uchovávání vzorků

  • 4
Úřad pro ochranu osobních údajů udělil za nezákonné zpracovávání a uchovávání vzorků DNA pokutu devadesát tisíc korun společnosti Genomac. Firma podle úřadu bez souhlasu dále nakládala s genetickými profily, které získala pro testy otcovství nebo preventivní zdravotní testy.

Společnost skladovala citlivé údaje navíc déle než půl roku, řekl novinářům předseda ÚOOÚ Igor Němec. Úřad už také dříve nařídil společnosti část vzorků DNA zlikvidovat. Z kontroly totiž vyplynulo, že firma při sběru a následném zpracování dat porušila zákon o ochraně osobních údajů.

Podle nedávného Němcova vyjádření dochází obecně při odběru vzorků ke dvěma zásadním pochybením. "Ti, kdo předávají vzorky DNA, nejsou plně informováni o tom, jaká rizika podstupují a co se může se vzorky dál dít," uvedl.

Některé společnosti prý také shromažďují data bez souhlasu lidí, kteří je poskytli.

Firma: Chyba byla jen formální

Firma Genomac se podle svého šéfa Marka Minárika dopustila jen formální chyby. "Na souhlasech, které podepisovali naši klienti, chyběl údaj, jak dlouho smíme vzorky uchovávat," vysvětlil Minárik. Stejné chyby se podle něj dopustila v té době kvůli nejednoznačnému výkladu zákona každá laboratoř, která v oboru podnikala.

Genomac se zaměřuje především na genetické testování pro potřeby určování otcovství. Zaměřuje se také na odhalování dědičných vloh k různým chorobám. Od roku 2006 zprostředkovává společnost vyšetření, které lidem umožní objevit své předky a dozvědět se, jakého jsou původu a z jaké oblasti světa přišli.

Protože byl o testy velký zájem, založil Genomac banku pro uchovávání genetických informací, kde mohou lidé hledat své genetické příbuzné.

Přístup do databáze mají podle společnosti jen lidé s přiděleným kódem, který dostanou na základě svého genetického testu.

Úřadu na ochranu osobních údajů se také nelíbí praxe kriminalistického ústavu. Policisté podle něj porušují zákon při vedení Národní databáze vzorků DNA - uchovávají totiž genetické profily lidí, kteří se nedopustili závažných zločinů. - více o kontrole ÚOOÚ čtěte zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video