V Kounickém paláci v Praze se sešlo 8.dubna 1968 rozšířené zasedání ÚV Národní fronty. Zahájil je člen předsednictva a první tajemník ÚV KSČ Alexander Dubček (vpravo). Novým předsedou byl zvolen člen předsednictva ÚV KSČ poslanec NS František Kriegel. Snímek je z 8. dubna 1968. | foto: ČTK

Castrův poradce, boje v Číně, pak psanec. Kriegel měl velmi dobrodružný život

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Padouch, nebo hrdina? Život lékaře a komunisty Františka Kriegela je plný rozporů. Byl třikrát vyloučen z komunistické strany, stal se hrdinou pražského jara 1968, protože jako jediný člen československé delegace odmítl podepsat takzvaný moskevský protokol a později vystoupil proti smlouvě o dočasném pobytu sovětských vojsk, a dokonce se stal jedním z prvních signatářů Charty 77.

Ve čtvrtek přichází do kin nový film režiséra Petra Nikolaeva Muž, který stál v cestě. V hlavní roli, a životní roli, jak ji sám charakterizuje, se představí Tomáš Töpfer.

Mnohými je Kriegel považován za hrdinu, i když byl pravověrným komunistou. V poslední době se jeho život stal tématem řady prací. Na začátku roku vyšel Kriegelův životopis od publicisty Martina Gromana.

Byl vším, jen ne komunistickým aparátčíkem v šedém tesilovém obleku.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video