Fišer: Znám jen jednoho šéfa Motola

  • 5
Motol - Jediným ředitelem Fakultní nemocnice Motol je podle prohlášení ministra zdravotnictví Bohumila Fišera její nynější ředitel Miloslav Ludvík. Podle bývalé ředitelky Rögnerové však toto prohlášení ministra nic nemění na rozhodnutí soudu, podle něhož její odvolání z funkce ředitelky bylo neplatné. Nadále chce vést nemocnici, za kterou cítí zodpovědnost.

SOUD:
Odvolání Rögnerové je neplatné

"Podle platného právního řádu jmenuje a odvolává ministr zdravotnictví ředitele přímo řízených zdravotnických zařízení. V souladu s tím jsem 2. května 2000 jmenoval do funkce ředitele, a to na základě doporučení výběrové komise vítěze výběrového řízení, inženýra Miloslava Ludvíka. Na tomto rozhodnutí nehodlám nic měnit," sdělil ministr.

Potvrdil, že je připraven se senátorce čtyřkoalice omluvit, pokud se prokáže, že rozvázání pracovního poměru nebylo formálně v pořádku. "Jestliže se tato má domněnka potvrdí, je mojí povinností se za chyby, které se staly v době, kdy jsem nebyl ministrem, inženýrce Rögnerové omluvit, setkat se s ní a nabídnout satisfakci," řekl.

Vztahy nemocnice
s Rögnerovou

nejsou na nejlepší úrovni. Vedení Motola počátkem března odmítlo výrok Rögnerové, že se bude snažit zabránit katastrofálnímu propadu hospodaření. Senátorka k tomu řekla, že její názor trvá. Motolská nemocnice má podle dubnových údajů nejhorší hospodářský výsledek v porovnání s ostatními fakultními nemocnicemi, uvedla. "Myslím, že není vedena tak, aby dosahovala nejlepších výsledků," míní Rögnerová. Podle ní by se například rekonstrukce dětského pavilonu, na níž nemocnice žádá dotaci 2,5 miliardy korun, dala pořídit levněji.

"Dnešní prohlášení pana ministra nic nemění na faktu, že jsem nadále ředitelkou, což potvrdil i soud druhého stupně," řekla Rögnerová. Poznamenala, že ji těší, že se jí ministr hodlá za chyby svého předchůdce omluvit. "Jakmile bude rozsudek pravomocný, ponesu za nemocnici zodpovědnost," zdůraznila. Řekla, že jí vždy šlo o nemocnici, má zájem na její prosperitě a jejím dobrém řízení.

Ludvík řekl, že rozsudek městského soudu hovoří jen o neplatnosti výpovědi, tedy o rozvázání pracovního poměru. "O odvolání z místa ředitelky je zmínka až v odůvodnění, které však není pro kohokoli závazné," zdůraznil. Podivil se nad tím, jak chce Rögnerová časově zvládnout funkci ředitelky i senátorky současně.

Nemocnice má podle rozsudku nahradit Rögnerové pouze náklady řízení, což je přibližně 7000 korun, nikoli však ušlý plat, což v této chvíli činí jeden a čtvrt miliónu. O tom rozsudek nehovoří. Rögnerová u soudu napadla postup tehdejšího ministra
zdravotnictví Ivana Davida, který ji v listopadu 1999 odvolal z funkce ředitelky a v lednu jí dal výpověď. Rögnerová ji nikdy osobně nepřevzala.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video