ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Chudí se narodí, chudí zůstanou. Češi pokulhávají ve finanční gramotnosti

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Děti z chudých rodin jsou často vychovávány tak, že mají téměř nulovou finanční gramotnost. Vymanit se z kruhu dluhů je pro tyto děti často téměř nemožné. Ukazují to nové průzkumy společnosti PAQ Research. Největší problém je na severozápadě Čech.

Kateřině bylo čerstvě 18 let, když zjistila, že dluží desetitisíce korun na pokutách za jízdné. Ty se jí nastřádaly ještě v dětství. Matka jí totiž odmítala kupovat předplacené jízdenky s plytkým odůvodněním, že se to nevyplatí. Jenže nejednou dívku při jízdě načerno přistihli revizoři.

A přestože Kateřině její matka tvrdila, že pokuty uhradila, opak byl pravdou. „Trvalý pobyt jsem měla na úřadě a upomínky mi nechodily. Zjistila jsem to, až když mi bylo osmnáct a obstavili mi bankovní účet. To byl šok,“ přiznává Kateřina, které redakce na její přání změnila jméno.

Je vidět, že znalosti získávají lidé často i díky letitým zkušenostem. To ukazuje fakt, že lepších výsledků dosahovali lidé nad 50 let. Celkově je ale pořád finanční gramotnost v Česku nedostatečná.

Monika Zahálkovávýkonná ředitelka bankovní asociace

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video