Malostranský zápisník

Malostranský zápisník | foto: iDNES.cz

Malostranský zápisník: Chcete politika-gaunera, nebo politika-svatouška?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jak se Česko v „přelomovém roce boje proti korupci“ posunulo ze 41. místa žebříčku na 41. místo. Jak přesně poznáte, že je hnutí ANO ohrožením demokracie? A kdy Petr Fiala spustí znárodnění dolů a těžkého průmyslu?
  • Na ministerstvu spravedlnosti si v úterý blbě přečetli fungl nový žebříček zemí podle vnímání korupce od Transparency International – a zatepla obeslali média oslavnou tiskovou zprávou s názvem „Česká republika má za sebou přelomový rok v oblasti boje proti korupci“. S tím, že Česko skončilo na 41. místě ze 180 hodnocených zemí, což je prý úžasné zlepšení o 8 míst. A že i v příštích letech budeme stoupat, dál ke světlým zítřkům.

    Pak si ale na ministerstvu přečetl zprávu od Transparency někdo s IQ vyšším než dnešní datum – a zjistil hrozné věci. Třeba že na 41. místě bylo Česko i loni. Že za Sobotky i Babiše bylo už dokonce na 38. místě. Že dnešní 41. příčka je výrazně pod průměrem zemí EU. A že před námi jsou třeba Bhútán, Katar nebo Botswana. Co naplat, ministerstvo poslalo novou zprávu, v níž cifry opravilo, ale i tak to prý byl přelomový rok v oblasti boje proti korupci. To je svatá pravda, neboť navzdory aférám Dozimetr, Stoka, brněnské byty, Čapí hnízdo či armádním zakázkám bez tendrů jsme se překvapivě ani o kousek nepřiblížili poslednímu Somálsku.
Chcete v politice raději ranaře, kteří politiku umí, anebo svatoušky, kteří pokazí, na co sáhnou - a přitom se obvykle stejně ukáže, že mají skříň plnou kostlivců?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video