Martin Farář skončil v čele BESIP.

Martin Farář skončil v čele BESIP. | foto: Dan Materna, MAFRA

Změny na dopravě: Skončil šéf BESIP, přichází bývalý mluvčí automotoklubu

  • 24
Po necelých čtyřech letech ve funkci skončil Martin Farář, ředitel organizace BESIP, která má na ministerstvu dopravy na starosti bezpečnost silničního provozu. Kdo jej nahradí, zatím není jasné. Na ministerstvo naopak podle informací iDNES.cz míří bývalý mluvčí Ústředního automotoklubu Petr Vomáčka.

„Končím na vlastní žádost. Měl jsem příležitost být u toho, když Česká republika dva roky po sobě dosáhla na silnicích nejnižšího počtu usmrcených. Možná ale nastal čas vydat se někam dál a posunout bezpečnost silnic i z jiného hlediska než z lidského faktoru,“ potvrdil iDNES.cz svůj odchod Farář.  

Na ministerstvu dopravy prý nezůstává a ač má prý několik nabídek, ještě si musí rozmyslet, kam se bude jeho kariéra dál ubírat. Odmítl také, že by za jeho rezignací stály neshody s vedením ministerstva.

Petr Vomáčka

Na ministerstvo naopak zamíří Petr Vomáčka, který několik let působil jako mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK). Koncem roku 2017 tam však skončil a začal pracovat jako šéf dopravních zpravodajů v Rádiu Impuls. Teď se však zdá, že je jeho krátká novinářská epizoda u konce.

Mluví se o tom, že by se měl stát poradcem ministra Dana Ťoka (ANO) v otázce bezpečnosti dopravy. „Je to možné, zatím se k tomu ale oficiálně vyjadřovat nebudu,“ uvedl ke svému angažmá Vomáčka.

Ministerstvo bylo ohledně jeho působení sdílnější. „Bude radit v oblasti bezpečnosti silničního provozu a úzce spolupracovat se samostatným oddělením BESIP,“ řekl mluvčí ministerstva Jakub Stadler. Podle informací iDNES.cz by se měl Vomáčka pokusit zlepšit „věhlas“ tohoto oddělení.

O šéfovi BESIP rozhodne výběrové řízení

Je také možné, že se s Vomáčkou počítá i na uvolněný post šéfa BESIP. To však Vomáčka ani Farář nechtěli komentovat.

Ostatně na nového šéfa oddělení musí ministerstvo podle zákona vypsat výběrové řízení. Než z něj vzejde vítěz, povede BESIP dočasně mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

BESIP je samostatné oddělení ministerstva dopravy, jeho hlavní činností je koordinace bezpečnosti silničního provozu v Česku. Zaměřuje se na bezpečnostní a preventivní kampaně zaměřené na všechny účastníky silničního provozu. Je rovněž garantem plnění Národní strategie bezpečnosti silničního provozu pro období 2011 až 2020, která si stanovila snížení počtu usmrcených a těžce zraněných v dopravě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video