Václav Havel opouští po pravidelné kontrole Fakultní nemocnici Motol.  (1. února 2010)

Václav Havel opouští po pravidelné kontrole Fakultní nemocnici Motol. (1. února 2010) | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Exprezidenta Havla převezli do nemocnice se zánětem dýchacích cest

  • 241
Bývalý československý a český prezident Václav Havel, který onemocněl zánětem dýchacích cest, byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Doposud se exprezident léčil doma.

"Byl v úterý hospitalizován v pražské vojenské nemocnici s akutním zánětem dýchacích cest," potvrdila iDNES.cz Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

Bližší informace o zdravotním stavu 74letého Václava Havla nechtěla komentovat a odkázala na mluvčí nemocnice Jitku Zinke.

Problémy s dýcháním

Listopad 1996 - Havel byl se zánětem plic hospitalizován na chirurgické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Operační tým profesora Pavla Pafka mu 2. prosince odebral polovinu pravé plíce, aby odstranil zhoubný nádor.

12. února 2001 - Havla hospitalizovali v ÚVN se zánětem průdušek poté, co musel přerušit návštěvu Kuvajtu.

17. července 2002 - Kvůli zánětu průdušek Havel předčasně ukončil návštěvu Francie a byl hospitalizován.

12. ledna 2009 - Havel absolvoval na ORL klinice v Motole drobnou operaci, při níž mu byl odstraněn zánět z krku. Jeho pooperační stav však poté vážně zkomplikovalo zahlenění části pravého plicního laloku a jeho život byl podle lékařů ohrožen. Po 18 dnech byl Havel propuštěn do domácího léčení.

"Zdravotní stav Václava Havla je stabilizovaný. Pečuje o něj konsilium lékařů a manželka Dagmar," řekla Zinke. Politik a dramatik je v péči lékařů interní kliniky.

Informace o Havlově onemocnění jeho kancelář zveřejnila již v pondělí s tím, že prezident zrušil program na následující dva týdny. Výjimkou je slavnostní premiéra filmu Odcházení, která proběhne 22. března. Film Havel režíroval, vznikl podle jeho stejnojmenné divadelní hry.

"V tuto chvíli se na jeho pracovních plánech nic nemění a pan prezident doufá, že se do slavnostní premiéry uzdraví," dodala Tančevová.

Častý pacient

Problémy s dýcháním má někdejší prezident pravidelně. Naposledy onemocněl loni v březnu. Kvůli vysokým horečkám musel dokonce zrušit schůzku s britským princem Charlesem, který tehdy navštívil Prahu.

Na konci ledna 2009 strávil exprezident v nemocnici více než dva týdny, během nichž mu šlo o život. Specialisté mimo jiné odoperovali zánětlivé ložisko v krku, které ohrožovalo pacientovo dýchání.

Pro exprezidenta znamená jakékoli respirační onemocnění zvýšené riziko, protože mu lékaři v roce 1996 odebrali polovinu pravé plíce kvůli zhoubnému nádoru.

Kromě dýchacích potíží byl bývalý politik v nemocnici několikrát se srdeční arytmií a kýlou. Lékaři mu v minulosti operovali i tlusté střevo a hospitalizován byl také se zlomeninou krčku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Britská královská rodina

Video