I začínající kantor by si měl díky náborovému příspěvku vydělat přinejmenším 20 tisíc měsíčně. Ilustrační foto

I začínající kantor by si měl díky náborovému příspěvku vydělat přinejmenším 20 tisíc měsíčně. Ilustrační foto | foto: Martin Stolař, MAFRA

Experti koalice lákají učitele na 180 tisíc do začátku a jistý minimální plat

  • 185
Jestli lídři vznikající koalice posvětí a pak v zákoně prosadí návrh školských expertů tří stran, dostanou začínající učitelé novou motivaci. Do začátku by jim mohlo na účtu přistát až 180 tisíc korun za nástup před tabuli. Svou práci už také uzavřeli vyjednavači v kapitole kultura a církve.

Školští experti ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se večer shodli, že 180 tisíc by mohlo vyrovnat nástupní plat, který je u začínajícího učitele zhruba o pět tisíc měsíčně nižší než plánovaná minimální měsíční hrubá mzda pro pedagogy. Ta by měla dosahovat 20 tisíc korun.

CÍRKVE MUSÍ VYŘEŠIT LÍDŘI

Na dohodu hlavních vyjednavačů čeká také majetkoprávní vyrovnání s církvemi. "Shodneme se, že je potřeba, nicméně představy dosažení cíle jsou odlišné," řekl Jan Hrdina z VV.

Strana navrhuje vrátit sakrální stavby církvi a spravovat je nadále jako památky. Lesy a další majetek by se převedl do fondu na financování církví. S tím ale podle Hrdiny ODS ani TOP 09 nesouhlasily.

V oblasti památek se musí doladit možnost kompenzací majitelům objektů chráněných zákonem za neúnosnou zátěž či omezení. VV se bojí zneužívání v případě, že peníze bude chtít třeba podnikatel, jemuž stát zakáže přebudovat památku na hotel.

K9 musí také rozhodnout, zda je možné nezvyšovat DPH u knih a tiskovin.

Strany se shodly na podpoře kinematografie nebo tezi, že členy mediálních rad mají být spíše odborníci než politici.

Podle poslance ODS Waltera Bartoše by měli tento návrh posoudit a posvětit lídři stran při jednání K9. Sejít by se měli v pátek dopoledne. Rozpor podle Bartoše trvá v názoru koaličních partnerů na podporu soukromých škol.

S návrhem na zvýšení platů učitelů přišel Josef Dobeš z VV nominovaný do funkce ministra školství. Podle jeho modelu by absolvent pedagogické školy po uplynutí zkušební doby ve škole dostal polovinu motivační částky, druhou část později. Kdyby ze školství odešel do tří let, musel by vrátit poměrnou část příspěvku.

"Vypočítáno je to tak, že příspěvek odpovídá zhruba pěti tisícům korun za měsíc. Dorovnává tak rozdíl mezi nástupním platem asi 14 800 korun a dvaceti tisíci korunami, na které by měli mít nárok všichni učitelé," uvedl Dobeš.

Učitelům chce přidat peníze, zavést kariérní řád a pozdvihnout sport. Pokračovat chce v reformě vysokého školství, více propojovat školy se soukromým sektorem a podpořit aplikovaný výzkum na univerzitách.

"To, co chci, je dát úctu učitelům," dodal Dobeš s tím, že díky plánovanému navýšení školského rozpočtu o 2,1 miliardy korun by se měla minimální hrubá mzda kantorů zvýšit už od příštího roku.

V případě soukromých škol ODS navrhuje zvýšení státního příspěvku. "Jde o 350 milionů na příští rok a my to podporujeme, TOP 09 je neutrální, uvidíme v pátek," uvedl Dobeš.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video