Premiér Andrej Babiš mluví s novináři po setkání s prezidentem Milošem Zemanem...

Premiér Andrej Babiš mluví s novináři po setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. (27. září 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

Kontrola střetu zájmů v Česku se zlepšila, říká komise. Interpretace se liší

  • 79
Systém kontroly střetu zájmů v Česku zaznamenal podstatná zlepšení, zatím však není zcela zaručeno, že bude bezproblémový. Při slyšení v Evropském parlamentu to v pátek uvedl šéf generálního ředitelství Evropské komise pro regionální politiku Marc Lemaitre, který s europoslanci řešil aktuální komunikaci Bruselu s českými úřady.

Komise v letos zveřejněné auditní zprávě dospěla k závěru, že český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů, neboť dále ovládá holding Agrofert, který vložil do svěřenských fondů. Babiš to odmítá a tvrdí, že vyhověl českému zákonu.

Šéf generálního ředitelství Evropské komise pro regionální politiku Lemaitre v pátek konstatoval, že se interpretace komise a českých úřadů liší, současná komunikace však podle něj ukazuje na české straně „pozitivní vývoj“ a „hmatatelná zlepšení“.

„Zatím to nemáme zcela zaručeno, ale zdá se, že (české) kontroly budou opravdu používat naší interpretaci českého zákona,“ odpověděl Lemaitre na dotaz předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Moniky Hohlmeierové.

Pokuta čtvrt milionu

Černošický městský úřad minulý týden uložil premiérovi Andreji Babišovi nejvyšší možnou pokutu čtvrt milionu za přestupek proti zákonu o střetu zájmů za to, že ovládá média. Podle úřadu jde o „nadále trvající přestupek“. Babiš rozhodnutí označil za nezákonné a uvedl, že se určitě odvolá ke středočeskému krajskému úřadu, který totožné řízení v minulosti už jednou zastavil.

Babiš dostal pokutu čtvrt milionu kvůli střetu zájmů. Odvolám se, říká premiér

České ministerstvo pro místní rozvoj poslalo minulý týden Evropské komisi dopis s odpovědí na otázku, jak české úřady splnily požadavky na systémová zlepšení. Předsedkyně evropského výboru pro rozpočtovou kontrolu v pátek uvedla, že podle jejích informací české auditní orgány komisi napsaly, že v rámci ministerstva průmyslu a obchodu není zcela zaručena systémová ochrana před konfliktem zájmů.

Komise nehodlá vyplácet Agrofertu žádné dotace ze strukturálních fondů do doby, než Česko zcela zabezpečí unijní peníze proti střetu zájmů. České úřady se dosud proti výkladu Bruselu bránily a obrátily se kvůli neproplácení dotací holdingu na soud EU.

V červnu jasná většina europoslanců podpořila usnesení odsuzující střet zájmů českého premiéra. Rezoluce, která vyzývá orgány Evropské unie i české úřady k ráznějšímu přístupu vůči dotacím pro holding Agrofert, ale není právně závazná.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video