ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Sprcha místo vany, plech k ­radiátoru, nižší teplota v bytě. Češi v krizi šetří

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Češi šetří a dávají si větší pozor na spotřebu energií. Mohou za to současná energetická krize a inflace. A neplatí to jen pro důchodce nebo matky samoživitelky, šetření dopadá už i na střední třídu. Podle průzkumu agentury Ipsos nastavilo úsporná opatření přes polovinu českých domácností.

Ludmila Bartínová žije sama ve starém nezatepleném domě na vesnici. Je v důchodu, a aby jí celá penze nepadla na energie, začala šetřit. Prý už si ani nepamatuje, kdy si naposledy napustila vanu. „Mám taky domluvené řemeslníky, kteří mi vymění starý kotel za nový, kondenzační. Firma toho má hodně a zatím mi nestanovili přesný termín. Zatím nechávám teplotu maximálně na devatenácti stupních. Využívám hlavně jižní pokoj, kam svítí sluníčko. Když je ale škaredě, je to nepříjemné. Na úpravu kotle půjdou životní úspory, ten starý dosloužil,“ popisuje čtyřiasedmdesátiletá žena.

Také si pravidelně zapisuje stav na vodoměru i elektroměru. „Všimla jsem si, že mám menší spotřebu než loni touto dobou. Televizi skoro nepouštím, čtu si u okna za denního světla, chodím brzo spát,“ vypočítává paní Bartínová.

Nejefektivnější opatření jsou také nejdražší. A většina nejchudších domácností na to nemá.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video