Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První lobbista i myš v sarkofágu. Čeští egyptologové seřadili své objevy

  20:03
Je jich 140 a každý z nich přišel znovu na svět až po tisících letech. Jsou malé i velké, co se rozměrů týče, každý však má svůj příběh a značný význam. Čeští egyptologové poprvé představují své hlavní nálezy, včetně nejstarší milostné písně na světě, v publikaci Stvořené pro věčnost.
Čeští archeologové odkryli v egyptském Abúsíru vápencovou hrobku vysoce...

Čeští archeologové odkryli v egyptském Abúsíru vápencovou hrobku vysoce postaveného úředníka z poloviny páté dynastie. | foto: Český egyptologický ústav

„Miluji tě, jsa podmaněn tvou krásou.“ Tak začíná nejstarší doložená milostná píseň v dějinách lidstva. Letos je nález „plnoletý“, čeští vědci text objevili v roce 2000 v kapli hrobky soudce a kněze Intiho v Jižním Abúsíru. Je součástí malované výzdoby kaple, která zobrazuje hudební scénu s harfeníky a zpěváky, kteří píseň zpívají.

Zatímco například o loňském odkrytí chrámu faraona Ramesse II. nebo o mimořádně významném objevu hrobky vysokého hodnostáře a králova důvěrníka Kairese letos v říjnu se ihned dozvěděl celý svět, s první milostnou písní i jinými nálezy, které kniha Stvořené pro věčnost: největší objevy české egyptologie představuje, se čtenář seznámí poprvé. Avšak jak ty slavné, tak ty „drobnější“ nebo méně známé objevy jsou důležité, protože doplňují historické souvislosti a zpřesňují informace o dané době.

Podivné kulty

Tak se například čtenář, na kterého se z jedné fotografie sype množství nádobek o velikosti skořápek z lískových oříšků, může ptát, k čemu sloužily. K obětování, samozřejmě. Ale proč jsou tak malé? Tehdejší faraon prostě musel tak trochu šetřit.

„Když na začátku 4. dynastie panovník Snofru stavěl celkem tři různé pyramidy, protože mu padaly a nebyl spokojený, musel zekonomizovat zádušní kulty svých hodnostářů. A tak místo použití velkých nádob se skutečnými obětinami se obětovávalo jen symbolicky. Na jídlo byly najednou jen malé misky a na symbolické množství nápojů miniaturní pohárky,“ vysvětluje ředitel Českého egyptologického ústavu a šéf české expedice v Egyptě Miroslav Bárta. Nález těchto miniatur pochází z hrobky dvořana Kakaibaefa, kde se jich našlo dokonce několik tisíc.

Vlajková loď Abúsír

Čeští vědci pracují v Egyptě už 60 let – na hlavní koncesi v Abúsíru nedaleko Káhiry i jinde. Miroslav Bárta upozorňuje, že jejich ojedinělá publikace, která vyšla teprve před pár dny, začala vznikat právě tehdy – přicházely totiž první objevy. A připomíná, že egyptologové jsou největší českou vědeckou expedicí pracující tak dlouho v zahraničí.

Obálka knihy Stvořené pro věčnost - největší objevy české egyptologie od Miroslava Bárty

Pro zájemce o slavnou starověkou civilizaci – tentokrát spíš než pro experty – vydala Filozofická fakulta Univerzity Karlovy publikaci „Stvořené pro věčnost“.

„Je věnována našim hlavním objevům na území Egypta a Súdánu za celou dobu trvání práce našeho ústavu v těchto zemích. V knize najdete 140 vybraných předmětů s nádhernými fotografiemi a s doprovodným textem, který vždy představuje jeho příběh, jeho historii a význam i obecnější zasazení do kontextu,“ říká Miroslav Bárta.

„Většina nálezů logicky pochází z naší vlajkové lodě, to znamená z pyramidového pole v Abúsíru, a nálezy pokrývají více než pět tisíc let existence pravěku a staroegyptské civilizace jako takové. Část z těch předmětů nebo nálezů dosud nebyla publikována, takže čtenář je uvidí poprvé včetně úplně posledního – hrobky jednoho z nejstarších egyptských mudrců, kteří kdy žili, hodnostáře Kairese,” dodává.

Pohřeb lobbisty i myši

V knize je socha Kairese poprvé zveřejněna ve stavu po vyčištění a rekonstrukci. Součástí obsahu je také například jeden z nejkrásnějších portrétů Ptahšepsese, jednoho z prvních lobbistů v historii lidstva, dokonce i pohřeb myši do sarkofágu kněze Neferinpua, dokumenty z pozůstatků papyrových archivů a další nálezy z doby stavitelů pyramid i pozdější, které čeští egyptologové objevili v Abúsíru, nedaleké Sakkáře či mnohem vzdálenější egyptské Západní poušti. A také naprosto unikátní nálezy ze Súdánu, o kterých se poněkud neoprávněně moc nemluví.

Tenhle objev se vymyká všemu

Miroslav Bárta popisuje, jak se podařilo najít hrobku vysokého hodnostáře a králova důvěrníka Kairese

Ředitel Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta.

Kniha je unikátním dílem, takovou totiž čeští egyptologové ještě nedělali. A je o to cennější, že zaznamenává výhradně výsledky české vědy. Objevy a vědecká práce českých egyptologů jsou již dávno součástí světového kulturního dědictví, poznamenává v předmluvě knihy rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

V příštím roce toto vědecké odvětví oslaví další výročí. Bude to sto let, co se egyptologie začala přednášet na Univerzitě Karlově. Starou civilizaci od břehu Nilu „přivedl“ na univerzitní půdu do Prahy František Lexa, čímž se stal zakladatelem české egyptologie. Sám na škole působil zpočátku jako soukromý docent, to znamená, že semináře o Egyptě vedl bez nároku na honorář.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Spolek chce s klimatickou žalobou uspět jako Švýcarky. Mají šanci, míní expertky

27. dubna 2024  19:54

Evropský soud pro lidská práva rozhodl minulý týden ve prospěch dvou tisíc švýcarských seniorek. Ty...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...