Koaliční vládě věří o 6 procent víc lidí než minulý měsíc.

Koaliční vládě věří o 6 procent víc lidí než minulý měsíc. | foto: Michal Růžička, MF DNES

Důvěra v Topolánkovu vládu výrazně vzrostla

  • 410
Kabinetu Mirka Topolánka věří stále víc lidí. Za měsíc si polepšila o celých šest procent. Nejdůvěryhodnější ústavní institucí však stále zůstává prezident, ukázal květnový průzkum agentury Centra pro výzkum veřejného mínění.

Tazatelé agentury během šetření oslovili 1132 respondentů.

Václav Klaus obstál ve funkci prezidenta pro tři čtvrtiny Čechů a Češek. V květnu mu věřilo 71 procent obyvatel, oproti dubnu ale jeho důvěryhodnost mírně oslabila. Tehdy se těšil přízni u o tři procenta vyššího počtu lidí.

Body si naopak připsala vláda Mirka Topolánka. V její schopnosti věří více než třetina lidí, celých 36 procent.

Očekávaným výsledkem průzkumu byla i nízká důvěra v obě komory parlamentu, byť ve srovnání s dubnem mírně vzrostla. Poslanecké sněmovně nyní důvěřuje 26 procent lidí, Senátu jen o dvě procenta víc.

Mnohem výrazněji podporuje obyvatelstvo své lokální politiky. Zastupitelstva krajů jsou důvěryhodná pro 45 procent dotázaných, obecním věří dokonce dvě třetiny lidí, tedy 65 procent.

Sociology zajímala také spokojenost veřejnosti se současnou politickou situací. Kladně se vyjádřilo 13 procent respondentů, oproti minulým měsícům ale o žádný zlom nejde.

Nadpoloviční většina, 53 procent dotázaných, naopak spokojena není. Přesto jde o částečný úspěch, jen před měsícem mělo stejný názor o pět procent lidí víc.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video