Miroslav Beňo, jenž údajně vzal milion korun jako úplatu, přijde o své místo. Ilustrační foto.

Miroslav Beňo, jenž údajně vzal milion korun jako úplatu, přijde o své místo. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Důstojník obviněný z korupce přijde o místo

  • 14
Ředitel odboru infrastruktury ministerstva obrany Miroslav Beňo bude zproštěn služby. Oznámil to armádní mluvčí Andrej Čírtek. Beňa minulý týden zadržela policie, podle které právě přebíral milionový úplatek.

Ministr obrany Karel Kühnl na tiskové konferenci uvedl, že Beňo měl na starosti významné zakázky - například výstavbu letišť a základen či ostrahu různých důležitých budov.

"Neměl nic společného s nákupem vojenské techniky," řekl ministr.

Kühnl řekl, že netuší, za co mohl důstojník peníze dostat. Nařídil již prý hloubkovou prověrku všech výběrových řízení v odboru.

V případě uznání viny Beňovi hrozí až deset let vězení. Dvojice zaměstnanců společnosti Trade Fides byla obviněna z podplácení a při možné soudní dohře mohou dostat jeden rok až pět let vězení.

Miroslav Beňo byl minulý týden zatčen při přebírání milionového úplatku od pracovníků brněnské agentury Trade Fides. Jde o prokuristu firmy Libora Hledíka a jeho spolupracovnici. Všichni tři zadržení jsou ve vyšetřovací vazbě. - více zde

Agentura pro armádu zajišťuje ostrahu šesti muničních skladů. Zakázku získala bez klasického výběrového řízení v roce 2003 na dobu deseti let za 2,7 miliardy korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video