Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drony do každého kraje. Policie se chystá rozšířit stávající flotilu

  18:56
Policie se chystá koupit šestnáct nových dronů. Hlídkovat budou nad celým Českem. Pomáhat mají při pátrání po lidech nebo třeba při odhalování zlodějů v chatových oblastech. Drony budou v policejních barvách.
Bezpilotní rotorový universální systém (BRUS) vyrobil pro Policii ČR Vojenský technický ústav letectva a protivzdušné obrany.

Bezpilotní rotorový universální systém (BRUS) vyrobil pro Policii ČR Vojenský technický ústav letectva a protivzdušné obrany. | foto:  František Vlček, MAFRA

Kamera švenkuje po zalesněném pahorku. Z výšky několika desítek metrů zaměřuje dvě postavy jdoucí po cestě a ihned přepíná na termovizi. V levém dolním rohu obrazovky se rychle mění stupně Celsia. Tyto záběry středočeské policie pocházejí ze speciálního dronu. Pomocí bezpilotního letounu strážci pořádku namátkově kontrolují třeba chatové kolonie v okolí středočeských Brd a Orlické přehrady.

Policie chce nyní drony nasadit v celém Česku. Flotilu rozšíří několikanásobně. „Je připravený kontrakt na dodávku šestnácti kusů různých typů bezpilotních strojů. Budou spadat pod leteckou službu policie a sloužit k monitoringu po celé republice,“ potvrzuje mluvčí Policejního prezidia ČR Eva Kropáčová. 

Doslova v policejních barvách v současné době slouží v Česku pět dronů. Kromě středočeské letky používají dva stroje také v Pardubickém kraji. Příbramští začali „letadélka“ využívat loni v červnu, od té doby uskutečnili 139 letů.

„Ve vzduchu jsou zpravidla sedm dní v měsíci,“ upřesňuje zástupce vedoucího územního odboru příbramské policie Ondřej Smotlacha. Stroje obsluhuje sedm vyškolených „pilotů“, jde ale o policisty, kteří se zároveň věnují běžné práci na svém oddělení. Loni v prosinci příbramští policejní „piloti“ pomáhali na Rakovnicku, kde se ztratila devětašedesátiletá žena trpící Alzheimerovou chorobou. Díky dvěma bezpilotním strojům se podařilo podchlazenou seniorku včas najít na okraji lesa u Lužné.

Obrana chce vlastní průzkumný dron, dosud spoléhala na zahraniční

Příslušník americké námořní pěchoty vypouští průzkumný bezpilotní letoun během...

Drony středočeské policie se nicméně již rok zaměřují především na hlídkování nad zalesněnými Brdy. Tato rozlehlá chráněná oblast se otevřela veřejnosti teprve před třemi a půl lety. Do konce roku 2014 tu byli jen vojáci.

Pohled z výšky má odhalit krádeže dřeva, černé skládky či nelegální rozdělávání ohně. V případě potřeby také najít lidi, kteří ztratí v nepřehledném terénu bývalého vojenského prostoru orientaci. Nicméně kromě zmiňovaného pátrání po ženě na Rakovnicku drony zatím k žádným takovým misím vzlétat nemusely.

Tyto stroje však využila policie také při březnové havárii v Kralupech nad Vltavou. „Pomáhaly při dokumentaci místa výbuchu v tamním chemickém závodu,“ říká mluvčí Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Eva Stulíková. Do budoucna se nabízejí i další možnosti. „Pro snímání míst trestných činů, například při závažných dopravních nehodách,“ představila plány policie středočeská mluvčí.

Co si může dron dovolit

Provoz dronů podléhá přísným pravidlům Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) České republiky. Bezpilotní stroje například nesmějí létat nad obydlenými oblastmi, zdroji pitné vody a poblíž letištních ploch. Policie má nicméně s úřadem domluvené výjimky. Týkají se i monitoringu chatek a rekreačních oblastí. 

„V případě policie jde o kombinaci pravidel. Řídí se našimi regulemi, ovšem ve chvíli, kdy se potřebují odklonit od civilních leteckých předpisů, mají udělené výjimky. Jde hlavně o záchranu osob či ochranu majetku,“ vysvětluje mluvčí ÚCL Vítězslav Hezký.

Podle policie jsou zmiňované kontroly chatek preventivní, lidé prý nemusí mít obavy ze „šmírování“. „Termovize samozřejmě neukáže osobu, pouze zachytí tepelný zdroj. Pokud jsou na fotografiích, které jsme již uveřejnili, nějaké osoby, jde o policisty,“ vysvětlila Eva Stulíková.

Při namátkových kontrolách v předjaří objevili policisté pomocí dronu dvě chatky s otevřenými okenicemi. Vyslaná hlídka ale uvnitř nikoho „nechtěného“ nenalezla. Termovize narazila na pohyb pouze jednou, policisté posléze zjistili, že jde o majitelku.

26. března 2018

„Lidé by to měli chápat ne jako zásah do soukromí, ale jako ochranu, kterou policie občanům poskytuje. Proto je v těchto případech možná dohoda s naším úřadem,“ dodává Vítězslav Hezký.

Vyčíslit náklady na provoz dronů je obtížné, je totiž třeba přihlédnout k několika aspektům. Ovšem je jasné, že například s nasazením vrtulníku se to srovnávat nedá. „Při započtení životnosti hlavních částí letadel a nutnosti pravidelných kontrol u výrobce je možné říct, že letová hodina bezpilotního systému BRUS (Bezpilotní rotorový univerzální systém) vyjde zhruba na 700 korun, u systému DJI Mavic přibližně na 100 korun,“ odhaduje náklady Ondřej Smotlacha.

Létání s dronem má každopádně řadu výhod, jako je například kolmý start i přistání. „Dosahuje velmi nízké hlučnosti a je skládací, vejde se do kufru běžného auta. Jeho předností je rovněž pokročilý řídicí systém s mapovými podklady. Navíc je vybavený padákovým záchranným systémem,“ doplňuje technické parametry zařízení Monika Schindlová.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...