Papírna, do níž doputovalo trackované dřevo ze Ždánického lesa. (4. července...

Papírna, do níž doputovalo trackované dřevo ze Ždánického lesa. (4. července 2023) | foto: Matěj Kumpán/Greenpeace

Pokácené duby a lípy se daly do pohybu. Dřevo mizí před ministerskou inspekcí

  • 248
Některé z klád, do nichž organizace Greenpeace v létě umístila GPS trackery, se daly do pohybu. Podle nejnovějších zjištění mizí dub z Dambořického lesa do papírny nadnárodní společnosti Mondi Group ve slovenském Ružomberku, zatímco staletá lípa ze Ždánického lesa končí v Hodoníně. To vše těsně před ministerskou inspekcí.

Ministr životního prostředí Petr Hladík a šéf resortu zemědělství Marek Výborný (oba KDU-ČSL) se ve středu vydají do Ždánického lesa kvůli kontroverznímu masovému kácení, ke kterému v oblasti v posledních letech dochází. Právě před jejich návštěvou ovšem dochází k pohybu pokáceného dřeva. Upozornila na to organizace Greenpeace, která v říjnu začala klády pokácených stromů sledovat pomocí GPS trackerů.

V posledních týdnech podle ní evidují místní lidé zvýšenou aktivitu v lesích a zejména odvoz pokácených stromů pryč ze Ždánického lesa. Do pohybu se tak daly další GPS trackery organizace.

Ukázalo se, že mohutné duby z evropsky významné lokality Dambořický les mizí do papírny nadnárodní společnosti Mondi Group ve slovenském Ružomberku. Staletá lípa ze Ždánického lesa skončila v areálu bývalé cihelny v Hodoníně, kde místní firma štěpkuje stromy pro elektrárnu ČEZ.

Ždánický les hyzdí holoseče, ochránci přírody žádají omezení těžby listnáčů

„Krátce před ohlášenou návštěvou ministrů ve Ždánickém lese byly odvezeny bezmála veškeré kmeny stromů, které ležely na více než 10 skládkách v lese od konce března letošního roku. Neustálý pohyb mnoha nakladačů připomínal velký úklid. Podobně rychle byla odvezena ohromná skládka s mohutnými buky, které byly pokáceny během října a která jen chvíli ležela na hřebeni Ždánického lesa na rozhraní katastru Snovídek, Mouchnic a Nevojic,“ říká bioložka a členka iniciativy Živý les pro živý region Zuzana Veverková.

Dřevo mizí v papírnách a na štěpku

Oba GPS trackery umístili členové Greenpeace do klád ve středu 11. října. Ve čtvrtek 26. října se dal do pohybu dub z Dambořického lesa ze skládky dřeva na kopci Písečná. Nejdříve zamířil do areálu bývalého JZD v Bučovicích, odkud byl o den později převezen na pozemek ve Vranovicích. Zhruba o měsíc později odjela sledovaná skládka do papírny ve slovenském Ružomberku.

Firma Mondi podle svého předchozího vyjádření neodebírá dřevo z chráněných lesů z databáze. Dle svých slov se řídí seznamem, který poskytuje české ministerstvo životního prostředí. Lesy evropsky významných lokalit však v něm nejsou.

Buky z českých lesů končí v papírnách, zjistili ekologové pomocí GPS

V úterý 14. listopadu pak ze Ždánického lesa putovaly pokácené lípy, jejichž cílem byl areál bývalé cihelny v Hodoníně. Pozemek dnes podle katastru patří původně rakouské nadnárodní společnosti Wienerberger, která je největším výrobcem cihel na světě. Od roku 2010 zde působí firma Petra Bio, která na místě štěpkuje dřevní hmotu pro místní elektrárnu.

Na kácení a výrazný úbytek stromů upozornila organizace Greenpeace již před měsícem. Zveřejnila tehdy report „Zločin proti přírodě“, v němž upozornila na skládku buků, které skončily v papírnách Mondi. Buky z Východního Krušnohoří byly též pokáceny nelegálně a skončily jako palivové dříví.

8. května 2023


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video