Předpisy kromě Pavla porušili i jiní. Babiš jel moc rychle, Válek bez pásů

  • 38
Prezident Petr Pavel, který se ve čtvrtek vydal na silnici bez ochranné helmy, není jediným politikem, který se dopustili dopravního přestupku. Jeho rival z boje o Hrad Andrej Babiš dostal pokutu za překročení rychlosti či kvůli tomu, že se nevěnoval řízení. Další dostali pokuty za to, že v autě zapomněli na bezpečnostní pás.

Babiš překročil rychlost. Opakovaně

Dopravního přestupku se opakovaně dopustil předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Naposledy letos v květnu, když při cestě do Budapešti překročil povolenou rychlost. Na české dálnici ho zastavil neoznačený policejní speciál značky Škoda Superb.

„Výjimečně jsem překročil rychlost a hned na mě došlo. Omlouvám se a jezděte pomalu,“ vzkázal na sociálních sítích expremiér.

Není to jediný Babišův přestupek. Předseda hnutí ANO musel například loni v březnu zaplatit pokutu za to, že se v říjnu 2021 nevěnoval řízení na dálnici D1.

Za volantem natáčel video, v němž komentoval rekonstrukci dálnice a díval se opakovaně do podkladů. Za to zaplatil asi 1 500 korun.

Schillerová jela po parkovišti bez pásu

Bez pokuty nevyvázla ani exministryně financí Alena Schillerová, která v době pandemie vyrazila do obchodních řetězců zkontrolovat, jestli snížily cenu respirátorů a jak jsou na tom se zásobami. Na sociální síti k tomu následně vyvěsila video, kde bylo viditelné, že nebyla připoutaná.

Schillerová jela kontrolovat cenu respirátorů, za jízdu bez pásů zaplatí

„Přestože šlo o popojíždění na parkovišti, pás jsem mít měla. Byla to chyba, která mě velmi mrzí,“ uvedla tehdy Schillerová.

Za jízdu bez pásu dostala tehdejší ministryně pokutu ve výši 1 500 korun, sama se navíc rozhodla darovat 10 tisíc korun Českému sdružení obětí dopravních nehod.

Další ministr bez pásu

Na pás zapomněl při své první zahraniční cestě také současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Ten k příspěvku z cesty na Slovensko připojil fotografii, kde nebyl během jízdy připoutaný. Snímek po několika minutách smazal.

Válek se zřejmě vyhne pokutě za jízdu bez pásů. Na oběti nehod poslal 10 tisíc

„Nemá smysl chodit kolem horké kaše – udělal jsem chybu. Ač to byla chvíle, nechci se vymlouvat na kolonu. Člověk má být připoutaný. Případnou pokutu jsem připraven uhradit. Zároveň finančně přispěji do fondu Českého sdružení obětí dopravních nehod. Omlouvám se,“ vzkázal Válek a obdobně jako Schillerová poslal sdružení částku 10 tisíc korun.

Místo zaplacení pokuty se soudil

Náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje a advokát Rudolf Cogan jel v červenci 2020 v Dolní Olešnici na Trutnovsku rychlostí 84 kilometrů za hodinu, i když je tam padesátka.

Politik jel v obci víc než osmdesátkou, místo zaplacení pokuty se začal soudit

Místo aby zaplatil čtyři tisíce korun, rozjel spor, ve kterém využil faktu, že je krajským politikem. Poté, co o případu informovala MF DNES, Cogan v rozhovoru s redaktorem uvedl, že pokutu již zaplatil. Zároveň ale odmítl říct, kdy přesně to udělal.

„Jsem civilním povoláním advokát. Za prvé jsem zvyklý o právních záležitostech nemluvit a za druhé jsem zvyklý věci dotahovat,“ řekl Cogan k případu, který postupně řešily dva městské úřady, ministerstvo dopravy, krajský úřad, pardubická pobočka krajského soudu i Nejvyšší správní soud v Brně.

Náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast financí Rudolf Cogan (STAN).

Prezident jel na motorce bez helmy

Podobným přestupkem je jízda prezidenta Petra Pavla bez helmy. Na videu, které zveřejnila CNN Prima News, byl zachycen v obci Rtyně v Podkrkonoší. Na Twitteru k incidentu uvedl, že vnímá své pochybení a za zjevný dopravní přestupek se omlouvá.

„Při jízdě na motorce celý život dodržuji všechna bezpečnostní opatření, od přilby přes oblečení s chrániči až po bezpečnostní airbagovou vestu. V tomto případě jsem jel dohustit pneumatiky k čerpací stanici,“ vysvětlil na sociální síti.

Prezident Pavel jel na motorce bez přilby. Byla to hloupost, omlouvá se

Podle jeho slov šlo o cestu dlouhou 1,5 kilometru po řídce používané komunikaci, na několik desítek metrů se musel napojit i na hlavní. „Byla to hloupost. Uvědomuji si, že prezident by měl jít v dodržování pravidel příkladem,“ pokračoval s tím, že v sobotu se zúčastní akce KEEP RESPECT, jejímž účelem je pomáhat motorkářům, kteří cizí vinou skončili na vozíčku.

„Při této příležitosti věnuji na dobrovolné vstupné částku vyšší, než je horní hranice pokuty ve správním řízení udělované za tento přestupek,“ zdůraznil prezident a současně dodal, že celková vybraná částka bude využita na pomoc konkrétním motorkářům, kterým chybí peníze na léčbu jejich úrazu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video