Dopravní kolaps se nekonal

  • 17
Očekávané zácpy se v poslední prázdninový den českým silnicím vyhnuly. Policisté mají tři vysvětlení: lidé se vraceli dřív, protože bylo ošklivě, část školáků zasedne do lavic kvůli stávce až v úterý a vrátí se tedy později a nakonec čeští řidiči se už naučili dopravní situaci na silnicích předvídat.

"V Praze je běžný plynulý provoz bez jakýchkoli problémů," hlásil vpodvečer Ladislav Bernášek z pražské policejní správy.

Jediným místem v metropoli, kde auta nejezdila plynule, byla Veletržní ulice v Praze 7 ve směru do centra. Mimo Prahu nastal zádrhel jen na dálnici D11 ve směru z Prahy na Hradec Králové, kde se srazila dvě osobní auta.

Ani celnící nezaznamenali vvýšený zájem o přejezd hranic. Běžný provoz byl na česko-polských hraničních přechodech ve východních Čechách i na západočeských hranicích.

Podle celníků se dnešek nijak neliší od kterékoli jiné neděle. Spíše než navrátilci z prázdnin tam zaměstnávají policisty i celníky němečtí výletníci, kteří si vyrazili za levným obědem a nákupy.

Policie: Bude nás co nejvíc
Policie se přesto na poslední den prázdnin nachystala. "V posledních třech prázdninových dnech se nehodovost zvyšuje průměrně o třicet až padesát procent," potvrzuje statistik Josef Tesařík z policejního prezidia.

"Pošleme ale na silnice co nejvíc policistů. Tolik, kolik budeme moci," sliboval šéf policistů Zdeněk Bambas.

Letošek bude jeden z nejkravěvějších roků na silnici
Od počátku 1990 do letošního června na silnicích přišlo o život více než 17 tisíc lidí. Jen pro představu - tolik obyvatel má Česká Třebová. Česko je v počtu mrtvých sedmé nejhorší na světě. Nikdo se na silnicích nemůže cítit bezpečně.

Letošní rok se rýsuje v porovnání s předchozími lety zatím nejhůř. Za první pololetí zemřelo na silnicích 762 lidí. V roce 2001 to bylo 1334 za celý rok. Letos je zraněno za půl roku už téměř 20 tisíc lidí. V roce 2001 to bylo za celý rok 33 tisíc lidí.

Teplo bude zase až od 7. září

Hodně deštivý konec prázdnin skončí kolem 7. září. V první zářijové dny teplota stěží překročí 20 stupňů a bude oblačno. "Od 7. září by se mělo asi na čtrnáct dní oteplit, teploty vystoupají na 25 stupňů," říká meteorolog Lukáš Kuběnka z Meteopressu.

Lidé s alergií na pyl si v následujících dnech budou muset dávat pozor především na ambrózii, pelyněk a plísně. Ztěžovat život jim mohou i další rostliny, jako je kopřiva, šťovík a jitrocel.

Dálnice D1 před Prahou. Očekávaný dopravní kolaps v poslední den prázdnin nenastal, 31. srpna 2003.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video