DOKUMENT: Paroubkovo prohlášení

  • 7

Prohlášení premiéra Jiřího Paroubka na Hradě

Vážený pane prezidente, dámy a pánové,

vážený pane prezidente, dovolte, abych vám poděkoval za vaši úlohu, kterou jste projevil v průběhu řešení vládní krize. Myslím, že je potřeba ocenit, že jste se choval, že jste působil v rámci Ústavy a v duchu Ústavy České republiky, což je velmi důležité pro další ústavní vývoj naší země. Velmi si vážím vaší důvěry, kterou ovšem chápu jako vysokou odpovědnost.

Ujišťuji vás a všechny naše spoluobčany, že u vědomí zodpovědnosti na mě vkládané chci vládu politicky i odborně zralou, akceschopnou a pracovitou. I když to bude vláda koaliční, musí sloužit všem občanům bez ohledu politického zaměření. Jejím nejvyšším cílem je ochrana a rozvíjení demokracie, naplňování jejího obsahu, jímž je především veřejné blaho. Přitom tedy nemůže jít o nějaké přešlapování a přežívání přes jednu zimu do voleb tak, jak jste naznačil. Určitě tomu tak nebude.

Nejde o jeden krátký časový úsek. Jde o cestu, tedy další výrazný posun na cestě k národnímu blahobytu. To ovšem znamená práci a zase práci. Usilovat o veřejné blaho, to neznamená jen národní vzestup ekonomický, vzdělanostní a kulturní, ale i rozhodné vystupování proti nešvarům, jež občany ohrožují. Tedy proti zločinnosti, korupci a proti porušování dobrých mravů. Vláda má ku své práci mohutné prostředky a není důvodů k pasivitě a nemohoucnosti. Vláda spravuje státní rozpočet, z něhož proudí téměř bilion korun výdajů, řídí justici, policii, vězeňství, solidně, dobře vyzbrojenou profesionální armádu, a tedy disponuje reálnou silou k ochraně obyvatelstva před mezinárodním terorismem a průvodním násilím. Přitom se musíme opírat o naše příslušenství k Evropské unii a NATO s tím, že sjednocená Evropa a Spojené státy jsou rozhodujícím motorem soudobých dějin. Proto důvěru a poslání, jež jste na mne vložil, pane prezidente, realisticky pokládám za splnitelné. Rozhodně k tomu vynaložím všechny své síly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video