Šéf NSS Josef Baxa odvolal Vyvadila ze stáže na ministerstvu.

Šéf NSS Josef Baxa odvolal Vyvadila ze stáže na ministerstvu. | foto: Luboš Katochvíl, iDNES.cz

DOKUMENT: Dopis Vyvadilova šéfa ministru spravedlnosti

  • 8
Náměstek Jiří Vyvadil skončil na ministerstvu spravedlnosti. Soudce Nejvyššího správního soudu zde byl na stáži. Jeho nadřízený ale potřebný souhlas s jeho stáží odvolal. Šéf NSS Baxa to ministru Němcovi sdělil v dopise.

Dnes, tj. 27. února 2006, zaslal předseda Nejvyššího správního soudu JUDr. Josef Baxa ministru spravedlnosti JUDr. Pavlu Němcovi dopis, ve kterém ho žádá, aby rozhodl o okamžitém ukončení dočasného přidělení soudce Nejvyššího správního soudu JUDr. Jiřího Vyvadila k tomuto ministerstvu, a to nejlépe k 28. únoru 2006.

"Považuji za neúnosné, zejména s přihlédnutím k veřejným vyjádřením JUDr. Vyvadila učiněným prostřednictvím sdělovacích prostředků v minulých dnech, aby nadále působil na Ministerstvu spravedlnosti," píše v dopise předseda Nejvyššího správního soudu. "Po půl roce působení JUDr.

Vyvadila na ministerstvu jsem nezaznamenal žádné viditelné kroky týkající se reformy soudnictví, naproti tomu jsou nepřehlédnutelné jeho jiné aktivity v rovině mnohdy čistě politické, které, jak se zdá, činí bez Vašeho vědomí či souhlasu. Řadu z nich hodnotím jako nesouladné s povinnostmi soudce, kterým JUDr. Vyvadil i v době
dočasného přidělení zůstal."

Předseda NSS opakovaně JUDr. Vyvadila upozorňoval na nevhodnost jeho počínání a vyzýval jej, aby buďto těchto aktivit zanechal a věnoval se otázkám, kvůli nimž byl výjimečně uvolněn z výkonu soudcovské činnosti u Nejvyššího správního soudu a přidělen dočasně k ministerstvu, nebo aby se vzdal soudcovské funkce a omezení s ní spojených při výkonu politické činnosti. Přes řadu ujištění a slibovaných termínů neučinil JUDr. Vyvadil nic.

Již ve svém souhlasu se stáží adresovaném ministru spravedlnosti v srpnu loňského roku předseda Nejvyššího správního soudu připomínal, že JUDr. Vyvadil soudcem zůstává i po dobu dočasného přidělení, byť zproštěn výkonu soudcovské funkce.

Zároveň předseda NSS tehdy žádal ministra, aby JUDr. Vyvadil nebyl v rámci svého působení na ministerstvu pověřován činnostmi, které by nebyly v souladu s povinnostmi soudce. Z tehdejšího rozhodnutí ministra spravedlnosti o dočasném přidělení vyplývá, že k dočasnému přidělení došlo "v zájmu využití zkušeností k
řešení otázek reformy justice".

Předseda Nejvyššího správního soudu JUDr. Josef Baxa hodlá z chování JUDr. Vyvadila vyvodit důsledky a učinit v nejbližší době další kroky v celé záležitosti.

Sylva Dostálová, tisková mluvčí Nejvyššího správního soudu

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Jiří Vyvadil

Video