Pokud by prezident smlouvu podepsal nyní, mohl by být podpis v budoucnu zpochybnitelný.

Pokud by prezident smlouvu podepsal nyní, mohl by být podpis v budoucnu zpochybnitelný. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Dokud nerozhodneme, nesmíte Lisabon podepsat, píše Rychetský Klausovi

  • 62
Ústavní soudci začali projednávat stížnost senátorů na Lisabonskou smlouvu. Od účastníků řízení žádají jejich vyjádření. Předseda soudu Pavel Rychetský požádal dopisem o stanovisko Václava Klause. Upozornil ho také, že dokud soud nerozhodne, prezident nesmí smlouvu ratifikovat.

Prezident byl účastníkem řízení i v loňském soudním jednání. Protože je to on, kdo smlouvu ratifikuje, musí se vyjádřit i k současné stížnosti skupiny senátorů.

"Prezident tak učiní ve čtrnáctidenní lhůtě vymezené Ústavním soudem," sdělil mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Upozornil také na skutečnost, že dokud soud o smlouvě nerozhodne, prezident nesmí dokument ratifikovat. To ve svém dopise zmiňuje sám Rychetský.

Irové opakují referendum

Schválí napodruhé Lisabonskou smlouvu?

"Závěrem jsem povinen vás upozornit, že s podaným návrhem je spjat příkaz, který vám a předsedovi vlády ukládá zdržet se jakýchkoli kroků, jež by mohly vést k ratifikaci citované mezinárodní smlouvy, a to až do doby rozhodnutí Ústavního soudu," cituje Ochvat z Rychetského dopisu.

Prezident tak má nyní po dobu jednání soudu argument, proč smlouvu nepodepisovat, i když na něj bude ze zahraničí vyvíjen nátlak, aby tak učinil.

O Lisabonské smlouvě dnes rozhodují Irové v opakovaném referendu. Pokud smlouvu schválí, podepíše ji ihned polský prezident. Ten se dnes nechal slyšet, že nebude ratifikaci zdržovat a dokument podepíše "bez odkladů", čili příští týden.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video