Ministr školství Josef Dobeš během tiskové konference v Praze (11. července

Ministr školství Josef Dobeš během tiskové konference v Praze (11. července 2011) | foto: Markéta Šubrtová, iDNES.cz

Dobeš chystá největší škrt, propustí čtvrtinu lidí vybranou Bátorou

  • 174
Kontroverzní šéf personálního odboru ministerstva školství Ladislav Bátora dostal od ministra Dobeše úkol. Musí vybrat zaměstnance, kteří přijdou o práci. "Nebude smět použít hledisko náboženské ani jiné. Jen to, jak který úředník pracuje," narážel Dobeš na kritiku svého podřízeného.

Klíč, podle kterého má Bátora postupovat, už údajně dostali náměstci. "Oni vědí, o jaké procento budou muset své úřady zeštíhlovat. Netýká se to jen ministerstva, ale i organizací přímo řízených. Je na vedoucích, aby to udělali. Musí to udělat ve spolupráci s ředitelem personálního odboru ministerstva školství," uvedl Dobeš v rozhovoru pro server Týden.cz.

O práci přijde 23 procent zaměstnanců, což je podle Dobeše největší sociální škrt na ministerstvu od revoluce. Ušetří tím půl miliardy a školám se prý uleví. "Už na ně nebude dopadat tolik papírování. Povede to k jednodušší komunikaci," řekl Týdnu.

Stoupenci Ladislava Bátory během happeningu, který Bátoru kritizoval

Významnou roli ve výběru zaměstnanců bude mít Bátora, který čelí kritice kvůli svým názorům na homosexuály a kvůli výrokům o "žlutých rasách". Dobeš za svým podřízeným ale stojí.

"Já jsem si prošel všechny věci, kdy pan Bátora mluvil, mám k dispozici i kopii dopisu americkému velvyslanci, a neshledal jsem tam jediný rasistický prvek," zastal se ho s tím, že své úředníky poměřuje jednoduchým měřítkem - podle kvality práce.

Bátora si vysloužil kritiku poté, co předal na americké ambasádě otevřený dopis sdružení D.O.S.T. určený velvyslanci v Praze Normanu Eisenovi a na magistrátu podobné prohlášení určené primátoru Svobodovi. Konzervativce Bátoru, který má blízko ke spolupracovníkům prezidenta Václava Klause, rozzlobilo, že se jak primátor, tak třináct západních velvyslanců v čele s americkým zastali pochodu v rámci akce Prague Pride. Svoboda nad ním dokonce vzal záštitu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video