Neonacisté v sobotu projdou Plzní. Ilustrační foto

Neonacisté v sobotu projdou Plzní. Ilustrační foto | foto: Petr Ježek, MF DNES

Do Plzně se chystá až 400 pravicových radikálů

  • 30
Na sobotní pochod se do Plzně chystá 300 až 400 pravicových radikálů, odhaduje policie. Anarchistů, kteří se i přes zákaz sejdou před Velkou synagogou, budou desítky. Policie předpokládá, že jejich řady rozšíří lidé, kteří přijdou společně s občanskými iniciativami vyjádřit odpor proti pochodu.

Nejrizikovějším místem během pochodu je podle policistů prostranství před Velkou synagogou. Právě tady si dali sraz anarchisté.

"Jakékoli shromáždění je tady zakázáno a policie proto může proti osobám, které se v těchto místech budou zdržovat, zasáhnout," upozornil velitel akce Jaromír Kníže.

Centrální plzeňský obvod v tento den zakázal další akce, které se měly konat především na protest proti pochodu. - více zde

Jedním ze svolavatelů protestní akce je i známý plzeňský fotograf Radovan Kodera. Ten postup úřadu nepovažuje za šťastný.

"Je jasné, že lidé protestovat přijdou. Pokud by úřad akce povolil, měli by úředníci osoby-svolavatele, se kterými by mohli jednat. Takhle se toto shromáždění stane živelné," myslí si fotograf.

K dispozici budou policisté, psovodi, vodní děla i vrtulník
Do akce bude nasazeno tisíc policistů. "Ti budou lemovat trasu pochodu a část jich půjde přímo v průvodu. Hlavním naším cílem je to, aby se oba tábory nestřetly a nevznikl konflikt," vysvětlil Kníže.

Radikálové se sejdou ve 14 hodin v prostoru před Centrálním autobusovým nádražím. Po projevech se vydají na pochod, který by měl skončit na největším plzeňském náměstí.

Další riziko podle velitele zásahu hrozí v okamžiku ukončení pochodu. "Mohly by se vytvořit menší skupinky a monitorovat jejich pohyb po městě by bylo velice problematické. Jsme připraveni doprovodit účastníky pochodu zpět na autobusové nádraží," uvedl Jaromír Kníže.

V pohotovosti budou pořádkové jednotky, dopravní a jízdní policie, psovodi, kriminalisté a vyšetřovatelé a členové antikonfliktního týmu. Policie je v případě potřeby připravena použít vodní děla, obrněné transportéry a vrtulník.

Policie nepředpokládá, že by do Plzně přijeli neonacisté ze sousedního Německa. "Jsme ve spojení s bavorskými a saskými kolegy. Ti nás informovali, že na tento den je i v Německu nahlášeno několik podobných akcí, takže němečtí sympatizanti tohoto hnutí budou směřovat především tam," dodal Jaromír Kníže.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video