Do ČT se vracejí 'stávkoví rebelové'

  • 59
Před dvěma lety potemněla obrazovka České televize a začala stávka. Její významní účastníci pak z televize odešli. Nyní, vlastně téměř na den přesně, se vracejí. Umožnil jim to odchod ředitele Balvína a jeho lidí.

Pouhý měsíc uplynul od pádu generálního ředitele ČT Jiřího Balvína a na Kavčích horách už se zase "hýbou kádry". Do veřejnoprávní televize se totiž začínají vracet lidé, kteří právě před dvěma lety patřili mezi nejvýznamnější postavy tehdejší stávky.

Později však televizi opustili po sporech s Balvínem či jeho ředitelem zpravodajství Zbyňkem Honysem. Ten zase pro změnu odešel hned po Balvínově odvolání letos v listopadu.

Prvním takovým případem je reportér zpravodajství Patrik Kaizr, který zpět do redakce nastoupil minulý pátek. Shodou okolností se tak stalo přesně dva roky poté, co tehdejší rada ČT zvolila generálním ředitelem televize Jiřího Hodače a zpravodajové vzápětí spustili stávku.

Také nový šéf domácí rubriky zpravodajství Ladislav Doležal už v ČT před lety pracoval - za vlády Iva Mathého v 90. letech byl zástupcem šéfredaktora zpravodajství a moderoval například předvolební diskuse Karanténa.

V době stávky před dvěma lety řídil zpravodajství televize TV 3, která se postavila na stranu stávkujících.

Významné změny jsou očekávány i v redakci publicistiky. Na Kavčí hory by se mohl vrátit jeden z někdejších vůdců stávky a bývalý dramaturg pořadu Fakta Marek Vítek, který z televize odešel loni na podzim po půlročním konfliktu s ředitelem Honysem.

"V pondělí povedu první vážná jednání," potvrdil informace o svém možném comebacku Vítek.

Odchody: Bouška i Bohuš
Jiné významné postavy televize naopak odcházejí, a to méně či více dobrovolně. Svůj post už opustil šéfredaktor publicistiky Milan Bouška. Ve funkci, do níž ho letos v únoru jmenoval tehdejší ředitel zpravodajství Honys, vydržel pouhé tři čtvrtě roku - a krátce po Honysově odchodu se poroučel i on.

Podobně v minulých dnech dopadl moderátor pořadu Klekánice a až donedávna šéfredaktor ostravského studia Petr Bohuš. Po nástupu Honyse v roce 2001 řídil také publicistiku a právě za jeho působení z televize odešel například Vítek a další publicisté.

Bohuš televizi opustil poté, co ostravské studio vypsalo na jeho post konkurz. Bohuš však tvrdí, že šlo o průhledný způsob, jak se ho zbavit, a zvažuje, že se bude s ČT soudit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video