Do Archy pronikl mor

Nové Město - Mor v sedmnáctém století a velké odhodlání proti nemoci bojovat - tento barokní námět má představení Danse macabre aneb Tanec smrti v Kutné Hoře. Ve čtvrtek večer uvede jeho premiéru Divadlo Archa. Mezinárodně uznávaný choreograf Jan Kodet a mladý režisér Martin Tichý spojili na jedné straně expresivní tanec a na druhé barokní poezii převedenou do divadelní řeči.

K představení je inspirovala skladba barokního básníka Bedřicha Bridela Co Bůh? Člověk? z roku 1658. Činoherní část je výběrem z Bridelových veršů komponovaných v pásmo, jehož kostrou je básníkova služba nemocným, morem nakaženým lidem v Kutné Hoře.

Jezuita Briedel požádal v době nastupující epidemie svého představeného, aby ho zcela uvolnil pro službu nemocným. To znamenalo vrcholnou oběť: na morovou nákazu sám zemřel 15. října 1680 v Kutné Hoře.

Ještě zajímavější součástí Danse macabre je Kodetova choreografie. Tvoří ji minietudy, které spějí k závěru plnému šílenství a hysterie.

V těch chvílích tanečníci jako by ztráceli zábrany, protože ví, že zemřou, a chtějí si ještě co nejvíce užít. "Divadelní řeči by se ten stav vyjadřoval těžko, protože by nebylo možné ubránit se patosu," myslí si Kodet, který se při vzniku choreografie inspiroval barokními sochami a středověkými obrazy ztvárňujícími tanec smrti.

Premiéra začíná ve čtvrtek ve dvacet hodin, představení se uskuteční i v dalších třech večerech.

Činoherní část představení je výběrem z Bridelových veršů komponovaných v pásmo, jehož kostrou je básníkova služba nemocným, morem nakaženým lidem v Kutné Hoře. (24. října 2001)

Činoherní část představení je výběrem z Bridelových veršů komponovaných v pásmo, jehož kostrou je básníkova služba nemocným, morem nakaženým lidem v Kutné Hoře. (24. října 2001)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video