Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder na otrokovickém předvolebním mítnku s Jířím Paroubkem (2. června 2009)

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder na otrokovickém předvolebním mítnku s Jířím Paroubkem (2. června 2009) | foto: Zdeněk Němec, ČTK

Dnes vejce, zítra kameny, odsoudil útoky na Paroubka Schröder

  • 268
Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder dnes na předvolebních mítincích podpořil sociální demokraty. Podle něj nemají vaječné útoky s demokracií nic společného. "Dnes jsou to vejce, zítra to budou kameny," řekl v Otrokovicích Schröder dvěma stovkám přihlížejících.

Dnešní předvolební jízda sociálních demokratů Zlínským krajem se obešla bez incidentů. Jen pár mladých lidí přišlo s plakáty s nápisy "Paroubek škodí lidem" nebo "ČSSD škodí Vám i lidem ve Vašem okolí", v Uherském Brodě přinesli z recese pár prázdných plat od vajec. Od starších příznivců ČSSD pak sklidili nadávky.

Přestože vejci dnes nikdo nezaútočil, Paroubek se k nim na mítincích vracel a kritizoval policii za to, že setkání Dělnické strany chrání mnohem více než bezpečnost na mítincích ČSSD. "Myslím, že co se stalo v těchto volbách, ty útoky na představitele sociální demokracie, nemá v demokratické zemi obdoby," uvedl.

Za prohřešek proti demokratickým hodnotám považuje nedávné útoky i Gerhard Schröder. "Narušuje to demokratickou kulturu," podotkl.

Ten na mítincích vyzval, aby lidé přišli k volbám. "Je důležité, aby v Evropském parlamentu byli zastoupeni čeští sociální demokraté, stejně jako sociální demokraté z mé země," řekl Schröder.

Mítinky probíhají v klidu, vejce nelétají

Dnešní předvolební mítink sociálních demokratů v Otrokovicích hlídaly skupinky uniformovaných policistů, neměly ale důvod zasahovat. Paroubek do města dorazil s manželkou Petrou.

Protesty sociální demokraty dopoledne nečekaly ani v Kroměříži, kde čtveřice dnešních setkání s voliči začala. Mítinku na Velkém náměstí se účastnilo asi 250 až 300 lidí.

Největším incidentem v průběhu celého dne byla šarvátka mezi několika mladými odpůrci sociální demokracie a jejími dvěma sympatizanty v Uherském Hradišti. Starší žena jednomu z mladých vyrazila z ruky plato s vejci. Následnou strkanici rychle ukončila policie. Z davu vyvedla jednoho staršího muže, který se incidentu rovněž účastnil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video