Dívku zranila exploze mobilu

  • 40
Pokud nechcete riskovat, že vám mobil vyletí do povětří, kupujte si jen příslušenství doporučené výrobcem. A hlavně mobil nenamáčejte. V pátek večer explodoval mobilní telefon dvaadvacetileté Michaele Králíkové z Mnichovic u Prahy.

Právě se dívala s kamarádkou na televizi, když vybuchl přístroj, který měly dívky položený mezi sebou.

"Najednou z ničeho nic rána, mobil se rozlétl na spoustu kousků. Lekly jsme se a vůbec jsme nevěděly, co se děje," popsala Michaela Králíková případ, na který jako první upozornila televize Nova.

Horká tekutina z baterie jí popálila rameno a kousky rozbitého telefonu jí odřely nohu. Musela vyhledat lékařskou pomoc. Kamarádce, jíž mobil patřil, se nestalo nic.

Technik, který viděl "pozůstatky" přístroje, říká, že se s něčím podobným ještě nesetkal. Příčinu prý může jen odhadnout. "Nevím, jestli ta slečna náhodou telefon nenamočila," říká Jiří Dlouhý ze společnosti Mobil pohotovost.

A vysvětluje: "Byla by to nejpravděpodobnější příčina výbuchu. V baterce totiž vinou vlhkosti mohlo dojít ke zkratu. Nafoukla se, a tím vznikl výbuch. Když se mobil dostane do styku s vodou, doporučujeme vytáhnout baterku. Je to bezpečnější."

Dlouhý rovněž připouští, že určitým rizikem je dávat do mobilu jinou baterii než tu, kterou doporučil výrobce. To je právě případ vybuchlého mobilu: baterie do něj byla dokoupena zvlášť. "Pokud baterie není originální, je větší pravděpodobnost, že si s přístrojem nesedne," říká Dlouhý.

Jeho slova potvrzují i sami výrobci mobilních telefonů. "Stoprocentně to doporučujeme, na nevhodnost zvlášť koupených příslušenství upozorňujeme v každé brožuře," řekl Roman Vaňko ze společnosti Siemens.

Michaela Králíková s kamarádkou se nyní chystají telefon reklamovat. Pokud však byl výbuch opravdu způsoben baterií, kterou výrobce nedoporučil, reklamace nemá velkou šanci na úspěch.

Výbuch mobilního telefonu způsobil Michaele Králíkové z Mnichovic u Prahy popáleniny druhého stupně. (12. prosince 2004)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video