Dívka i pes nakonec do USA neletí

  • 2
Hanušovice - Věže obchodního centra v New Yorku šly k zemi a Ivaně Hetmánková z Hanušovic na Šumpersku bylo jasně, že pokud má v sutinách ještě někdo sebemenší šanci na přežití, tak jedině díky speciálně vycvičeným psům. Poté, co ji zavolal kolega záchranář-kynolog, začala se dvaadvacetiletá dívka i její pes chystat na možnou cestu. Do USA ale nakonec odletěli kolegové z Českých Budějovic.

"Hned mě napadlo, že já a moje Sindy bychom tam měly být," říká dvaadvacetiletá dívka, která je připravena letět na místo i se svým německým ovčákem.

Čtyři hodiny po nárazu letadla do první z "manhattenských dvojčat" jí volal vedoucí Záchranné brigády kynologů Zdeněk Katolický a Ivana začala okamžitě balit: lékárnička, náhradní oblečení, boty a další nezbytnosti včetně láhve s vodou pro psa. "Pokud se pes pohybuje v prostředí, kde je teplo a prach, musí hodně pít," vysvětluje kynoložka. Když začala balit, zpozorněla i její Sindy. "Poznala, že se něco děje."

Vše o útoku na USA očima Olomouckého kraje

Až skoro do 16. hodiny měla Ivana u sebe neustále mobilní telefon a čekala na jediné slovo: "Jedeme." Potom by okamžitě sedla do auta a podle pokynů jela na letiště do Prahy nebo do Brna. Volba ale nakonec padla na šest členů jihočeské záchranné brigády. Kynologové vyrazili před 16. hodinou z Českých Budějovic na letiště v Ruzyni, odkud by odletí do USA kolem 18. hodiny.

Po celou dobu záchranářka hodně sleduje televizi a poslouchá rádio. Záběry řítících se mrakodrapů, chaos na ulicích a cáry domů na Manhattanu, které mohou každou chvíli spadnout, sice budí hrůzu, ale mladá žena byla přesto odhodlaná jet. "Mám z toho smíšené pocity. Když si však uvědomím, že bych mohla někomu pomoci, nemyslím na strach, cítím, že musím."

Tvrdí, že ani rodiče by ji nepřemluvili. "Kdybych chtěla jet, tak prostě pojedu," dodává a argumentem proti cestě pro ni není ani to, že je žena a ještě k tomu velmi mladá. "V brigádě je hodně žen," tvrdí dívka, která se nedávno zúčastnila i pátrání po sourozencích Vosmanských.

Moravští kynologové v roce 1997 prozkoumávali sutiny domu, který se zřítil na náměstí Svobody v Brně a někteří jejich členové pátrali i po obětech zemětřesení v Turecku. Vyslání deseti psovodů do USA nyní brigáda nabídla ministerstvu zahraničí i kanceláři prezidenta. Nabídka zřejmě nezůstamne bez odezvy - Spojené státy americké požádaly Českou republiku o prvních pětadvacet záchranářů, což ve středu po poledni oznámil ministr obrany Jaroslav Tvrdík po jednání krizového štábu

Ivana Hetmánková do USA nemusí a její devítiletý německý ovčák může odpočívat.  "Sindy je zkušená, rozumná, cvičím ji už od štěněte. Vyprošťování lidí ze zavalených domů jsme už mnohokrát trénovali," dodává dívka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video