Diplomaté zneužívají imunity při průjezdu Petřínem

  • 2
Malá Strana - Někteří diplomaté př cestách na své zastupitelské úřady zneužívají své imunity a jezdí do práce cestami v Petřínských sadech. Petřínská zkratka vede z ulice Úvoz od švédské ambasády do Vlašské ulice, kde mají své úřady zastupitelstva Spojených států a Německa. Policie, která na místě hlídá, aby tudy nikdo neprojížděl, považuje tuto cestu za únikovou a porušování zákona toleruje. Důvod zkratky však bude zcela jiný - diplomaté se vyhnou zácpě na Malostranském náměstí a na Klárově, a ušetří tak někdy i desítky minut.

Policisté průjezdy tolerují s argumentem, že je z hlediska bezpečnosti v případě potřeby lepší vyhnout se zácpě. Faktem ovšem je, že auta Petřínem projíždějí, i když žádné nebezpěčí nehrozí. "Mají třeba nějaké jednání na zamini, a tak se to toleruje," uvedl jeden z hlídkujících policistů.

O tom, že je cesta využívána diplomaty, kteří jsou díky své imunitě prakticky nepostižitelní, vědí i na pražském magistrátu. Jediné co mohou podle radního Rudolfa Blažka policisté dělat, jsou kontroly vozidel. "Není možné, aby v Petřínských sadech kdokoli něco dělal s motorovým vozidlem," dodal Blažek.

Na němcké ambasádě reportérovi agentury TVD řekli, že jejich automobily využívají cestujen v případě mimořádných událostí, například cesty na důležitá jednání. Na americké ambasádě dokonce tvrdí, že majíprůjezd sady povolen. O ničem podobném ale radní Blažek neví.

Blažek uvedl, že se bude snažit, aby na místě více hlídkovala také městská policie, která se bude snažit průjezdům zabránit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video