Děti se ve škole chtějí učit na snowboardu

  • 8
Stačil jeden film a učitelé mají problém. Děti se po vzoru hrdinů letošního hitu Snowboarďáci chtějí na lyžařských kurzech naučit jezdit i na snowboardech. Na mnohých školách však chybějí učitelé, kteří by jim toto přání splnili.

"Učitelé se musí jízdě na snowboardu teprve sami naučit, aby byli schopní předat tuto zkušenost dál. A na to potřebují čas," vysvětluje ředitel pražské Základní školy Na Líše Václav Hlinka.

Že by mezi tělocvikáři panovala nechuť k modernímu sportu, si nemyslí. "Naopak. Spousta učitelů to vítá jako příjemnou novinku," říká.

Vedle nedostatku instruktorů snowboardingu řeší ředitelé škol ještě jeden zádrhel. "Snowboard je mnohem nebezpečnější než lyže," upozorňuje ředitel Gymnázia Opatov v Praze Jan Peřina.

Podle něj se děti mohou pádem na "prkně" zranit daleko vážněji než na lyžích. Upozorňuje, že nejčastěji jde o nepříjemná zranění zápěstí. "Učitelé musí dbát hlavně na bezpečnost dětí, protože na školních akcích, jako jsou lyžařské výcviky, za žáky plně zodpovídají. I proto mají ze snowboardů trochu obavy," říká Peřina.

Děti se možných zranění nebojí a výuku jízdy na snowboardech by uvítaly s nadšením. "Už jsem na snowbordu několikrát jel, ale zatím to moc neumím. Bylo by skvělé, kdybych se to mohl naučit na lyžáku," říká třináctiletý Petr Šimoník z Napajedel na Zlínsku.

Některé školy se rozhodly volání svých žáků vyslyšet a posílají tělocvikáře na školení, po němž získají licenci na instruktáž nového sportu. "Je to zkrátka trend a děti to hodně baví. Nevidím důvod, proč jim nevyhovět. Kolegyně si letos vyřizuje povolení a příští rok už bude součástí lyžařského kurzu naší školy i výuka snowboardingu," říká Zdeněk Kříž, který učí tělocvik na víceletém gymnáziu v Otrokovicích.

Budoucí tělocvikáři se mohou rozhodnout, zda na vysoké škole chtějí speciální kurz jízdy na snowboardu absolvovat. "Zatím to není povinné. Ale jsem zvědavá, jak to bude v budoucnu," uvedla Jitka Polášková z Pedagogické fakulty Karlovy univerzity v Praze.

Snowboardista ve Špindlerově Mlýně


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video