Poutač

Poutač - Jeden z transparentů před ruskou ambasádou, kde demonstranté požadovali odchod Ruska z Čečenska. | foto: iDNES - Lukáš Dolanský

Demonstranté a poslanci protestovali před ruskou ambasádou

- Před ruským velvyslanectvím v Praze demonstruje zhruba dvě stě lidí proti ruskému vojenskému zásahu v Čečensku. Mezi demonstranty přišel i poslanec za Unii svobody Petr Mareš s peticí, kterou ve sněmovně podepsalo 69 poslanců. Bude se ji snažit předat ruskému velvyslanci. "Musíme dát najevo, že s vojenským zásahem nesouhlasíme," prohlásil Petr Mareš před velvyslanectvím.

Demonstrace před ambasádou ruské federace se zúčastnila necelá stovka demonstrantů. Sešli se krátce po půl čtvrté, aby svou přítomností podpořili požadavek odsunu ruských jednotek z Čečenska. Ke shromážděným vystoupili jak zástupci nadace Člověk v tísni, kteří demonstraci zorganizovali, tak i poslanci. “To, co se děje nyní v Čečensku je hrozné,” uvedl jeden z mluvčích, poslance Petr Mareš z Unie svobody. “O to je smutnější, že sněmovna nepodpořila náš návrh a nezařadila na své jednání diskusi o tom, co se nyní v Čečeně děje,” dodal Mareš.

Po projevech se Mareš ve čtyři hodiny a pět minut pokusil předat oficiální petici velvyslanci. Protože však pracovní doba na ambasádě končí ve čtyři hodiny, byl odkázán až na úterý – v pondělí je totiž ruský státní svátek, tzv. den ústavy.

Kromě Mareše se setkání zúčastnili další poslanci, zejména zástupci Unie svobody: Vladimír Mlynář, Karel Kühnl, ale i Michael Žantovský.

Rudý Aeroflot:

Na jiném místě protestovala zhruba patnáctičlenná skupina jiným způsobem: Literární kritik Jiří Peňás a jeho přátelé zatřeli výlohu ruské letecké společnosti Aeroflot v pražské Pařížské ulici červenou barvou. Pak ji polepili ruskými a českými nápisy "Hanba ruským okupantům", "Ruce pryč od Čečny", "Vrazi  a "Hanba ruské armádě".

"Tuto akci děláme proto, že jsme rozhořčeni, znechuceni a pobouřeni brutálním postupem ruské armády a ruské moci v Čečensku," řekl novinářům Peňás. "Zvolili jsme výlohu Aeroflotu proto, že nám představuje zástupný symbol, který v Praze může symbolizovat ruskou moc," upřesnil.

Po skončení happeningu dorazily na místo dvě policejní hlídky, které čtyři účastníky akce předvedly na policejní služebnu. Protože demonstranti použili snadno omyvatelnou barvu, hrozí jim maximálně pokuta za přestupek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video