Chceme klidné stáří, vláda nás žene k populistům, říkají odpůrci pozdních důchodů

  • 327
Na demonstraci odborářů svazu KOVO proti důchodové reformě a nová emisní evropské normě Euro 7 dorazili lidé z celé republiky. Shodli se, že fyzickou zátěž už v nově navrhovaném věku odchodu do důchodu není možné vykonávat. „Dovedete si představit osmašedesátiletého pokrývače na střeše? V tomto věku už na střechu člověk ani nevyleze,“ řekl jeden z demonstrujících.

Lidé přišli před Úřad vlády vyjádřit nesouhlas s plánovaným zvýšením odchodu do důchodu. (29. března 2023)

Jsem tady kvůli dětem

Paní Martina přijela demonstrovat z Ostravy, protestem kráčí za doprovodu kamarádky. V hlavním městě navštěvuje syna, který zde žije, a u toho přišla podpořit své odbory.

Stejně jako ostatní účastníky ji totiž děsí představa práce do 68 let. Pracuje v hutním průmyslu. „Dělám 33 let, nedokážu si představit, že na jeřábu dělám ještě v 68. Chtěla bych se dožít důchodu a i ho nějak v klidu prožít,“ řekla. Pozdější odchod do důchodového věku by se jí ale netýkal, na demonstraci proto přišla především kvůli mladé generaci.

„Vy jste mladí a perspektivní a nechci, abyste pracovali vy na mě. Jde mi o děti i o moje vlastní vnoučata. Chci, aby měla hezký život a aby mohla prožít důchod v klidu,“ tvrdí Martina a dodává, že život v Ostravě je těžký, a to nejen pro ni, ale i pro budoucí generace.

Lidé přišli před Úřad vlády vyjádřit nesouhlas s plánovaným zvýšením odchodu do...

68letý pokrývač? Nemyslím si

Iveta s Josefem pracují ve stavebním průmyslu. Na rozdíl od většiny demonstrantů bydlí v Praze, jsou to stavaři. „Nechceme odchod do důchodu v 68 letech. Neměli bychom žádné stáří, chceme si důchod užít,“ odpovídají jednomyslně na otázku, proč dorazili.

„Dovedete si představit osmašedesátiletého pokrývače na střeše? V tomto věku už na střechu člověk ani nevyleze, natož aby na ní něco dělal. A jsou i jiné profese, které by to zkrátka nedaly,“ míní Josef.

Středeční demonstrace odborů není prvním protestem, kterého se dvojice účastní. I přesto se ovšem necítí vyslyšeni.

Ivana a Josef jsou příkladem toho, že ne všichni demonstranti se stoprocentně ztotožňují s vystupujícími. „Nejsme tu kvůli panu Babišovi, jsme tu kvůli odchodu do důchodu. Jestli tu bude mluvit, tak je to jeho věc,“ odpověděl Josef.

Lidé přišli před Úřad vlády vyjádřit nesouhlas s plánovaným zvýšením odchodu do...

Mladí jsou na druhé koleji

Cestu na demonstraci si ale našli i někteří mladí Češi, konkrétně mládežnická organizace Mladí sociální demokraté (MSD). Její člen, třiadvacetiletý Jiří Sedlář, přijel až z Ostravy, protože nesouhlasí s aktuálními kroky vlády.

„Byla to právě sociální demokracie, která zastropovala důchody na 65 let, a nastavila současný systém valorizace. A nám přijde nefér, jak se teď současná vláda chová k lidem. Žene je do náruče populistů a extremistů místo toho, aby je v době krize a největšího propadu do chudoby podpořila,“ říká.

Krizí jsou přitom podle něj nejvíc ohrožení právě senioři.

Levice musí být zelená a sociální, ČSSD příště uspěje, věří mládežníci

„Je to hloupé a krátkozraké. Akorát to dává munici stranám, které mají za cíl zničit naši demokracii,“ dodal mladý sociální demokrat Jiří, podle nějž SPD i ANO zneužívají právě takových krizí. „Je to hrozné. Lidi, kteří se spojili, aby porazili právě Andreje Babiše, který ty lidi strašil a straší, tak teď nedělají nic jiného a degradují se tím na úplně stejnou úroveň,“ dodal Sedlář. Koalice SPOLU podle něj odsouvá mladé na druhou kolej, protože dnešní záležitost s důchody je zlomová i pro ně.

Předseda MSD Lukáš Ulrych doplnil, že není možné, aby lidé chodili v 68 letech do důchodu. „V 64 letech většinou končí u lidí věk, kdy jsou zdraví. A to znamená, že už dneska si ani nemohou užít ten důchod ve stáří,“ uvedl.

Další problém podle něj je, že důchody v Česku jsou dlouhodobě podfinancované. „Česká republika dává na důchody nějakých 7,7 % HDP. I daleko menší země dávají víc, Slovinsko 11 % a Rakousko třeba 13 %,“ míní Ulrych. Problém vidí i v rychle rostoucí inflaci.

Vystoupení Andreje Babiše na demonstraci okomentoval slovem „pokrytectví“. „Babiš vyplácí mizerné mzdy, a jestli tady protestuje proti nízkým důchodům, tak ať se podívá k sobě do podniku, jaké to tam je. Mimochodem byla to právě Alena Schillerová, která chtěla dělat sociálně spravedlivé důchody a ještě za vlády ANO navrhovala, aby se zvýšil věk odchodu do důchodu,“ doplnil.

Alžběta Bláhová ze spolku MSD vidí v tomto směru jedinou šanci v odborech. „Musíme si vzít příklad z firem jako je KOVO, a iniciovat vzniky odborů a celkově silnější odbory na jiných pracovištích. Zaměstnanci jsou jinak hrozně laxní.“ Síla je tak podle ní v odborech, kteří tyto zaměstnance sloučí.

Lidé přišli před Úřad vlády vyjádřit nesouhlas s plánovaným zvýšením odchodu do...

Do důchodu v 68? I v pětašedesáti je pozdě!

V davu potkávají redaktory iDNES.cz. také místopředsedu Odborového svazu dopravy Jana Slavíka, který přijel podpořit kolegy z odboru KOVA. „Společně protestujeme proti této vládě,“ zdůvodnil svou přítomnost.

„Chceme pro naše pracovníky v dopravě, aby odcházeli do důchodu dokonce ještě dříve, protože je to velmi těžká fyzická i psychická zátěž. Nedovedeme si představit, že by chodili až v 68. Není to tak jednoduché povolání, jak se zdá,“ řekl Slavík.

„Vstáváte ve 3 hodiny ráno, končíte často o půlnoci, a navíc bez dopravy neuděláte nic. Všichni ostatní se dostávají do práce díky tomu, že naši kolegové jezdí každý den, 365 dnů v roce,“ dodal.

Slavík si myslí, že naštvanost národa je určitě vyšší než bývala kdysi. Vadí mu, že vláda s nimi odmítá komunikovat. „Některé kroky si schvaluje bez jakéhokoliv sociálního dialogu, což je špatně.“

Lidé přišli před Úřad vlády vyjádřit nesouhlas s plánovaným zvýšením odchodu do...

Neměl bych stáří

David, jeden ze členů ostravského OS KOVO, pracuje v integrovaném hutním podniku Liberty Ostrava. „Neměli bychom žádné stáří,“ říká. „Máme tam huťaře, koksaře, oceláře, a to jsou všechno fyzicky náročné práce,“ uvedl.

Tyto práce se podle něj dají dělat maximálně do šedesátky. Kombinace náročné fyzické práce a velkého horka se škodlivými látkami způsobuje, že v těchto profesích se málokdo dožije vysokého věku ve zdraví. Davidovi vadí, že mzdy nerostou tak jako inflace, a tím pádem se ho dotýká i finanční krize.

Odboráři nejpočetnějšího svazu KOVO z celé republiky ve středu protestovali v Praze. Důvodem je chystaná důchodová reforma a nová emisní evropská norma Euro 7:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video